El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament negociarà amb els propietaris de solars del Centre la construcció de nous habitatges

Intervenció de l'alcalde durant el plenari d'aquest divendres.

"Des de l'Ajuntament no tenim capacitat per a afrontar el repte que suposa el Centre d'Alcoi", ha reconegut el primer edil, d'ahí la necessitat de buscar solucions també des de fora de l'administració local.

És una de les mesures anunciades en el plenari extraordinari d'aquest divendres, on s'ha abordat la situació del Centre d'Alcoi. L'ajuntament negociarà amb els propietaris dels solars del nucli antic perquè construïsquen nova vivenda, "complint així la seua responsabilitat en la revitalització del Centre". En aquests termes s'ha expressat l'alcalde Toni Francés, qui ha anunciat pròxims contactes amb la Generalitat i Govern Central per tal de conéixer les ajudes a les quals es poden adherir els propietaris d'edificis.

"Des de l'Ajuntament no tenim capacitat per a afrontar el repte que suposa el Centre d'Alcoi", ha reconegut el primer edil, d'ahí la necessitat de buscar solucions també des de fora de l'administració local. No obstant això "l'ajuda no pot acabar solament amb el diagnòstic" ha especificat Francés, sinó que "s'ha de treballar per un pla conjunt amb la resta d'administracions que done resposta a les necessitats del Centre".

En aquesta línia, s'espera que al llarg dels pròxims mesos -de febrer a març- s'inspeccionen entre 400 i 500 edificis del Centre d'Alcoi, un procés que serà assumit per la Conselleria d'Habitatge. Els plans de l'executiu contemplen l'aplicació d'un sistema de diagnòstic que utilitze diferents colors per a determinar l'estat dels edificis –verd per a bon estat, groc amb problemes per a solucionar i roig si cal prendre mesures urgents-.

Informe sobre les conseqüències del temporal

D'acord amb els informes tècnics exposats durant la sessió plenària d'aquest divendres, han sigut 6 els edificis afectats pel temporal Glòria, ubicats als carrers Casablanca, Sant Agustí, Sant Mateu, Pintor Casanova, i el Toscaret. La regidora d'Urbanisme, Lorena Zamorano ha especificat que tots aquests edificis havien passat les pertinents ITE (inspeccions tècniques d'edificis), com a part del total de 2.985 expedientes d'aquesta mena d'inspecció que s'han produït en Alcoi des de l'any 2000.

Recordem que tots els edificis amb una antiguitat superior als 50 anys han de passar la ITE, sumada a posteriors revisions cada cinc anys a tall de seguiment. El portaveu del PP, Quique Ruiz, ha denunciat que els immobles 8 i 10 al carrer Sant Agustí (on es va registrar una víctima mortal), no van passar les dues posteriors revisions pertinents a cada lustre, després d'haver passat la primera inspecció tècnica l'any 2007, i ha lamentat que des de l'Ajuntament no s'hagueren enviat requeriments als propietaris per tal que passaren aquestes revisions.

Altres reaccions de l'oposició

Ruiz ha sigut un dels membres de l'oposició que més dur s'ha mostrat contra el govern. "Volen fer en dos mesos el que no han fet en 9 anys" ha sentenciat, en referència a les inspeccions d'edificis que realitzarà la Conselleria d'Habitatge durant els pròxims mesos.

Guanyar i Compromís han sigut les altres dues formacions en seguir aquesta línia de confrontació, criticant la falta de previsió del govern. Els moments més tensos s'han viscut durant la intervenció de Sandra Obiol, en considerar que Alcoi va patir una "situació de desgovern" durant els efectes del temporal, i que la "indolència" del govern ha sigut responsable de la situació que pateix avui dia el Centre. Afegides a les afirmacions de Màrius Ivorra -també en aquesta línia- el portaveu dels socialistes, Jordi Martínez ha aprofitat la seua intervenció per a referir-se amb jocs de paraules a una suposada bona entesa entre PP, Compromís i Guanyar, els tres grups que han evidenciat un to més dur en el debat.

Estratègia ben diferent de la seguida per les altres tres formacions a l'oposició. Des de Vox, David Abad ha protagonitzat les intervencions més concises, i a la vegada les més carents de retrets al govern. Ciutadans i Podem han seguit aquesta tònica, no exempta de peticions per part de la formació morada, el portaveu de la qual, Cristian Santiago, ha demanat més recursos i personal per als departaments municipals, i ha sol·licitat que es revisen els paràmetres tècnics de la ITE.