El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les atencions a dones en ACOVIFA es dupliquen després de l'assassinat de Dori el passat mes d’octubre

Les dones víctimes de violència de gènere ateses des d’ACOVIFA, son persones en tràmits de divorci, separació, etc. amb fills i filles, normalment menors d’edat

Si de normal cada més l'associació rep entre 3 i 4 noves usuaries, aquest últim mes, coincidint amb el terrible succés, han hagut 8 nous registres i atencions. Les dones han expressat por de ser les següents víctimes mortals.

El presumpte assassinat de Dori el passat mes d’octubre ha provocat una onada de petició d’ajuda per part de les dones de les nostres comarques, així ho ha confirmat ACOVIFA, l’Associació contra la Violència de Gènere i Família d’Alcoi i Comarques. I és que les xifres de noves atencions als registres de l’entitat s’han duplicat des d’aquest horrible fet, que va commocionar a la ciutadania. Si de normal s’atenien a 3 o 4 noves usuàries cada mes, després d’aquest s’han rebut 8 nous registres. L’equip tècnic i professional de l’associació, conformat per dues criminòlogues, Mayra Ordóñez i Estela Torres, i una administrativa, Cristina Raso, han respost de manera conjunta a les preguntes d’Ara Multimèdia. Destaquen la por que existeix després del succés i que les mateixes dones els fan arribar quan les atenen: “Senten por de ser les següent víctimes mortals”

Segons dades aportades des de l’associació les xifres d’usuàries noves al 2022 de gener a octubre son 57, quasi les mateixes que durant tot l’any 2021. En total han atès a 129 dones aquest any.

Les dones víctimes de violència de gènere ateses des d’ACOVIFA, son persones en tràmits de divorci, separació, etc. amb fills i filles, normalment menors d’edat. Encara que no hi ha un perfil concret de víctima de violència de gènere. Les dones ateses majoritàriament tenen entre 20 i 60 anys però a ACOVIFA també acullen a adolescents i persones de fins 80 anys.

La bona noticia és que ara es denuncia més que anys enrere. Segons explica Estela Torres: “no vol dir que hi haja més casos. Els casos de violència de gènere han existit sempre, però ara estant visibilitzant-se més i açò fa que cada vegada més dones s’atrevisquen a denunciar i a no sentir-se soles en aquest tipus de situacions”.

Malgrat aquest fet, des de l’entitat afirmen que segueix quedant una gran llavor per fer a nivell social. Les tres tècniques amb perfil professionals distints, creuen que cal posar més atenció en l’educació afectiva-sexual com a mesura preventiva, educar en els valors de la igualtat per a no perpetuar estereotips i rols de gènere, que contribuisquen en el futur a que es donen comportaments masclistes normalitzats socialment. Per a aconseguir-ho, asseguren, calen xerrades com les que es donen al centres educatius des d’ACOVIFA, però també la implicació de la resta de la població i les institucions i que tots junts treballem de forma coordinada.