El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’OMIC atén reclamacions i recupera 29.200€ al segon semestre del 2022

Els sectors més reclamats continuen sent els subministraments bàsics (telefonia, electricitat i gas).

En total s'han atés 1.104 consultes i s'han recuperat un 32% més de diners respecte al que es va poder recuperar en la primera part de l'any.

L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) d'Alcoi ha recuperat aproximadament 29.200 euros en reclamacions ateses a la ciutadania, el que suposa un 32% major (uns 7.150 euros més), respecte al total recuperat en la primera part de l'any.

Els sectors més reclamats continuen sent els subministraments bàsics (telefonia, electricitat i gas) degut, sobretot, a l'augment de preus de l'energia, a l'abús de lectures estimades per part de la companyia distribuïdora i, en conseqüència, a l'elevada facturació, tot d'una vegada, de l'energia no facturada durant eixe temps.

A aquests, se suma el sector de compres per internet, que se situa ja de manera habitual entre els més reclamats, a conseqüència de la pandèmia, de l'augment en l'ús de les noves tecnologies i de l'increment en l'oferta de productes i serveis en línia. En conseqüència, proporcionalment s'incrementa el nombre de fraus a través de pàgines web falses, i de ciberdelictes en l'ús de mitjans de pagament (phising, usurpació de dades, compres no autoritzades, etc.), la qual cosa comporta al seu torn l'augment de reclamacions a entitats bancàries per fraus en aquests mitjans de pagaments.

En total, des de l’1 de juliol i fins el 14 de desembre, l’OMIC ha atés 1.104 consultes, 892 presencials, 127 telefòniques i 85 per mail.

El nombre de reclamacions (290) és, en canvi, lleugerament superior a la del primer semestre de l'any. D'elles, 88 corresponen al sector de serveis telefònics; 53 a serveis de subministrament de gas; 34 al sector de l'electricitat; 17 a les vendes per Internet; i les 25 restants es divideixen entre sectors com a banca, electrodomèstics, transport o agències de viatge.

De totes elles, 119 s'han resolt positivament i 43 negativament. Altres 110 es troben en tramitació i finalment, 18 han sigut arxivades, inhibides a altres organismes o derivades a arbitratge de consum.

A més, s'han presentat dues queixes, davant de les cinc del semestre anterior. Una d'elles correspon al sector de l'hostaleria, per una mala prestació de servei, mentre que l'altra es va interposar per clàusules abusives aplicades en una sala de cinema. Finalment, s'ha interposat una denúncia per penalització abusiva o injustificada en el sector de la telefonia.