El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"Ni 0 ni 800 hectàrees", el debat de les fotovoltaiques s'obri a Castalla

En el vídeo, l'alcalde de Castalla Antonio Bernabeu explica la negativa de l'Ajuntament a la instal·lació de plaques fotovoltaiques al municipi per la gran superficial de terreny que cobririen.

Quant d'espai d'un terme municipal es pot cobrir amb plaques solars? Fins a 5 peticions d'empreses s'han rebut a Castalla per a instal·lar plantes fotovoltaiques al terme municipal. Però entre les cinc suposaria cobrir quasi 800 hectàrees de terreny, més del doble del nucli urbà, i l'Ajuntament es nega.

La nova subestació elèctrica projectada a Castalla atrau les empreses d'energies renovables, sobretot a les fotovoltaiques. En els últims mesos l'Ajuntament ha rebut fins a 5 cinc sol·licituds per a fer instal·lacions, i entre les cinc suposaria ocupar 788 hectàrees del terme municipal. "Representa dos voltes i mitja, més la zona industrial, del nucli urbà de Castalla. Una cosa descompassada" diu l'alcalde Antonio Bernabeu, qui considera que l'impacte seria "agressiu i no desitjable".

L'aprovació última per a una instal·lació d'aquestes característiques la té la Generalitat, però des del govern municipal han aprovat fer una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana per a evitar que puga afectar l'entorn natural del municipi, igual que es va fer fa uns anys amb els molins d'energia eòlica. No suposa una oposició frontal a les energies renovables, sinó que com explica Antonio Bernabeu, reclamen "un estudi previ on es determine una superfície raonable i equilibrada. Ni 0 ni 800 hectàrees. Ha d'haver un número. Quin és? No ho sé".

Antonio Bernabeu diu que ara s'obri un procés per a modificar el Pla General que inclourà un procés de participació amb l'exposició pública, i així saber què vol el poble de Castalla. I la pregunta no té una resposta fàcil: quanta part d'un terme municipal s'hauria de dedicar a instal·lacions d'energia renovable?