El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El tèxtil europeu debat el seu futur a Ontinyent

Klaus Huneke, president de la patronal europea Euratex: "s'ha de garantir que tots els productes tèxtils europeus compleixen els estàndards de les normatives de seguretat i protecció mediambiental, es fabriquen en la unió europea o en altres llocs. Si no podem garantir açò, posarem a la nostra indústria en una posició de desavantatge".

 

Candid Penalba, president d'ATEVAL, patronal valenciana: "l'alt cost de l'energia, comparada amb França o Alemanya, està constant-nos la nostra eficiència".

La sostenibilitat, assegurar que totes les peces de roba venudes tenen un origen segur, millorar la capacitat dels treballadors del sector i la digitalització de les empreses. Són els reptes de futur d'un sector que ha superat la crisi i ara necessita enfortir-se. 250 persones, entre elles empresaris de tota Europa, participen en Ontinyent en la primera convenció nacional del sector que se celebra a Espanya.

Oporto, Berlín, o Brussel·les són ciutats europees que en edicions anteriors han acollit la convenció anual dels empresaris tèxtils europeus. Però en aquesta setena edició, i per primera vegada, la reunió es fa a Espanya, a la Vall d'Albaida, i en concret a Ontinyent. I és que Espanya és cinquena potència productora del sector tèxtil, com ha destacat Klaus Huneke, president de la patronal europea Euratex; o la quarta en exportacions, com ha dit José Luis Kaiser, del Ministeri, director general de comerç internacional.

Així, més de 200 empresaris i vora 50 autoritats polítiques es donen cita aquest 24 d'octubre a la finca La Clariana d'Ontinyent. I vora un quart dels empresaris que participen provenen de diferents països d'Europa i formen part d'Euratex, la patronal que demà celebrarà una reunió a València, després de la convenció de hui a Ontinyent.

Vora 250 persones assisteixen a la convenió europea celebrada a Ontinyent /AM

Enguany el debat central de la convenció és la necessària col·laboració entre sector públic i privat per aconseguir millores en tres punts fonamentals: una major formació i qualificació dels treballadors, la digitalització del sector i la sostenibilitat de la producció. Sobretot, com diu Huneke, "per a garantir que tots els productes tèxtils europeus compleixen els estàndards de les normatives de seguretat i protecció mediambiental, es fabriquen en la unió europea o en altres llocs. Si no podem garantir açò, posarem a la nostra indústria en una posició de desavantatge".

Klaus Huneke, president de la patronal Euratex, intervé a Ontinyent /AM

Huneke també ha fet menció a la situació internacional, amb acords que es treballen amb països com el Japó per aconseguir acords de lliure comerç; i la futura eliminació de taxes amb la xina que serà beneficiosa per al sector. Però reconeix que també veuen amb preocupació la tensa relació dels Estats Units amb la Xina.

Per la seua banda, el president de la patronal tèxtil valenciana, ATEVAL, ha fet una encesa defensa del sector i de l'oportunitat que suposa aquesta trobada per a enfrontar els reptes de futur. Candid Penalba també reclama la col·laboració d'institucions públiques tant en l'àmbit local com regional o nacional. I ha criticat "l'alt cost de l'energia, comparada amb França o Alemanya. Açò està constant-nos la nostra eficiència. Amb aquests costos d'energia els nostres problemes creixen i creixen".

Klaus Huneke, d'Euratex, amb l'alcalde d'Ontinyent, el president d'ATEVAL i el director general de comerç del Ministeri

Però Penalba té clar que "la indústria europea ha de mantindre's unida, serà la força que ens permeta defendre els nostres interessos" i junts "hem de millorar la capacitat per a controlar les importacions que no compleixen amb les normatives i que molt greument danyen a la indústria i creen una competència deslleial". Tot açò sense deixar de costat altres reivindicacions com més inversió en investigació i disseny; o el corredor mediterrani, necessari per a les exportacions espanyoles a la resta del continent.

Penalba ha donat una imatge molt clara de la importància del tèxtil en Europa, amb una comparació amb la producció de l'Airbus A350-900. Un d'aquests avions costa de produir 260 milions d'euros, i es fabriquen 320 avions a l'any. "Estem molt orgullosos de la nostra indústria aeronàutica" diu Penalba, "però el total d'exportacions tèxtil és igual al valor de 350 Airbus", amb 181 bilions d'euros facturats en 2017 i un creixement de les exportacions del 7,1 per cent.

L'alcalde d'Ontinyent Jorge Rodríguez també destaca la importància de la col·laboració entre el sector públic i privat, perquè "des de la unitat, tractarem de lluitar per la generació d'ocupació i la continuïtat de la vocació industrial"

Una convenció que no ha estat exempta de polèmica, ja que a les portes de la Finca Clariana es manifestaven centenars de membres de Comissions Obreres, procedent de diferents punts d'Espanya, reclamant un millor conveni amb el sector. Recordem que Comissions Obreres no s'ha sumat al conveni nacional per no garantir el sou mínim de 1000 euros al mes per a qualsevol treballador del sector tèxtil.