El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Paco Aura i altres 23 alcoians deportats a camps de concentració seran recordats pel seu nom i cognom amb rajoles 

Carmen, filla de Paco Aura: "Per a nosaltres, els seus fills, va ser un exemple de vida a seguir, de superació, de no rendir-se mai, de pensar que tots és possible, de carinyo incondicional. Per a la resta va deixar el seu llegat, i va complir la seua paraula de contar el que allí va succeir, perquè ningú dubte, per a lluitar contra el dimoni, i intentar que mai més es torne a repetir aquesta trista història".
 

És el projecte Construint Memòria del Govern Valencià, que s'inicia en Alcoi coincidint amb l'homenatge pòstum que s'ha fet a Paco Aura, l'últim supervivent valencià del camp de concentració de Mauthausen. La reedició del llibre de la seua vida, i una exposició itinerant intentaran mantindre el fort llegat i les històries que Paco Aura ens va deixar en vida, tot per evitar que es repetisca de nou.

Paco Aura no sols va viure en carn pròpia un dels capítols més esgarrifosos de la recent història europea, sinó que en quant es va vore lliure del feixisme, va iniciar una nova batalla pròpia, no per ell, sinó per tots, per evitar que el capítol s'oblidarà i tornara a repetir-se. "No sols contava el que li havia passat, sinó que feia missatges de futur, de tolerància", diu Paco Blay, un dels tres responsables, juntament amb Àngel Beneito i Natxo Lara del llibre "Francisco Aura Boronat, resistencia y dignidad frente a la desmemoria". A uns dies que Paco Aura haguera complit 100 anys, es presenta la reedició en castellà d'aquest llibre, part d'un sentit homenatge del CAEHA, el Centre d'Estudis Històrics i Arqueològics d'Alcoi a Aura.

Homenatge a Paco Aura en el saló de plens de l'Ajuntament d'Alcoi

A més, s'ha preparat una exposició itinerant que les pròximes setmanes es pot visitar al vestíbul de l'Ajuntament d'Alcoi amb panels informatius sobre la vida i missatges de Paco Aura. L'exposició està a disposició de tots els centres educatius que ho vulguen, perquè la idea, com diu Àngel Beneito, del CAHEA, és continuar "la seua tasca divulgativa, el seu compromís, que durant anys va anar per institucions i escoles, dient Mai Més".

L'exposició al vestíbul de l'Ajuntament, de gom a gom en l'homenatge a Paco Aura /AM 
"Va ser un exemple de vida a seguir, de superació, de no rendir-se mai, de pensar que tot és possible", diu Carmen, la filla d'Aura qui assegura que "va complir la seua paraula de contar el que allí va succeir, perquè ningú dubte, per a lluitar contra el demoni, i intentar que mai més es torne a repetir aquesta trista història".

 

Una rajola amb nom i cognom per cada deportat valencià a un camp de concentració

L'homenatge a Paco Aura ha servit també perquè la Generalitat presente el projecte Construint Memòria, que s'inicia en el primer aniversari de la llei valenciana per la Memòria Democràtica i la Convivència. Es tracta d'un rajol per cadascun dels més de 500 valencians deportats a camps de concentració, i dels quals, dos de cada tres, no tornaren mai. 

I el projecte s'inicia a Alcoi perquè, segons diu el president Ximo Puig, "és la ciutat de la qual més valencians foren assassinats o patiren l'exili i el tancament en Mauthausen". Així, s'han lliurat un total de 24 rajoles, una per cadascun dels alcoians deportats. "Totes eixes rajoles han d'estar situades als pobles valencians perquè mai s'obliden les víctimes", diu Puig. Hi ha una rajola per cadascun d'aquests alcoians:Ara queda per determinar què es farà ara amb les rajoles, si es penjaran de manera individual o totes juntes en algun lloc determinat.