El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Rodes recobra la tranquil·litat després de la retirada dels 83 projectils de la Guerra Civil

Perímetre policial al carrer Vistabella durant la vesprada del 5 d'octubre / AM

Els projectils ja es troben en dependències policials a Alacant per tal de ser desmantellats i destruïts.

Els treballs d'inspecció haurien determinat que tot l'arsenal es trobava localitzat en un mateix punt de l'immoble. Segons fonts del govern local consultades per ARAMULTIMÈDIA no hi ha risc "aparent" de trobar més explosius, per tant els treballs del futur parc tecnològic es podran reprendre amb les precaucions corresponents.

La notícia va esclatar com una autèntica bomba durant la vesprada d'aquest 5 d'octubre. Un ampli arsenal de la Guerra Civil havia sigut descobert durant els treballs d'adequació a l'Illa de Rodes. Açò implica que el veïnat de Santa Rosa ha conviscut més de 80 anys amb els vestigis de la contesa espanyola, entre els quals s'han trobat artefactes potencialment perillosos.

El descobriment s'hauria fet al migdia, durant les tasques de neteja a l'interior de l'immoble. Ràpidament un desplegament policial es va fer càrrec de la situació, disposant un perímetre entre els carrers Agres i Vistabella per a evitar el trànsit de vehicles i vianants. La tasca dels Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX), hauria determinat que es tractava d'un arsenal conformat per més de 80 projectils, alguns d'ells amb càrrega explosiva al seu interior. Açò hauria motivat que es prengueren tots els protocols de seguretat per tal d'evitar qualsevol incident.

Fins a Rodes es van desplaçar en nom del Govern local tant l'alcalde Toni Francés, com el regidor d'Obres, Jordi Martínez. Aquest últim ha confirmat a ARAMULTIMÈDIA que la zona s'ha pentinat exhaustivament amb detectors de metalls per tal de cerciorar que no hi havia més explosius. Tot fa indicar que els més de 80 artefactes estarien ubicats "aparentment" en un mateix punt de l'immoble, pel que els treballs de consolidació de l'illa es podran reprendre. No obstant això, reconeix Martínez, "els operaris han sigut informats que han d'extremar les precaucions i alertar a les autoritats davant del mínim indici de risc".

Tot el material es troba ja en dependències policials a Alacant per tal de ser analitzat i posteriorment destruït.

Vestigis d'una altra època

Experts consultats per l'Ajuntament haurien confirmat que entre l'armament es trobarien bombes fabricades en l'antiga fàbrica de rodes (per al bàndol república) així com altres llançades sobre Alcoi per part dels nacionals. Aquest fet es demostraria amb la troballa d'algunes granades italianes. Sembla que en acabar la guerra l'armament no va ser desmantellat per risc d'explosió i es va decidir que fóra soterrat.

Imatges dels projectils fabricats durant la dècada dels 30 a l'antiga fàbrica de Rodes / BIVIA