El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Treballadores dels geriàtrics DomusVi comarcals es concentren per demanar millores salarials

Protestes a la porta del centre DomusVi en Alcoi.

Aquesta protesta arriba un dia després que els sindicats CC.OO. i UGT s'hagueren reunit -de manera infructuosa- amb les patronals del sector per a acordar un conveni de residències privades.

Jornada de protesta a les portes del geriàtric DomusVi en Alcoi. Convocades pel sindicat CC.OO., un grup de treballadores s'ha concentrat a les portes del geriàtric per a demanar un conveni que satisfaça les seues exigències salarials. Les professionals també denuncien les dures condicions laborals, i demanen un increment de les ràtios d'atenció als interns.

La concentració s'ha dut a terme la vesprada d'aquest 10 de desembre, i on han acudit tant treballadores dels centres DomusVi de Cocentaina i Alcoi, com representants sindicals de Comissions Obreres. Aquesta protesta arriba un dia després que CC.OO. i UGT s'hagueren reunit -de manera infructuosa- amb les patronals del sector per a acordar un conveni de residències privades. El punt de discrepància es troba en el grau d'increment salarial: els sindicats reclamen un augment de l'1,2% per a l'1 de gener de 2020, i de l'1,2% també per a l'1 de desembre. No obstat això, la patronal del sector -LARES i AERTE- ofereixen increments de l'1,1 i de l'1% respectivament.

Poden paréixer diferències imperceptibles, però com recorda la secretaria general comarcal de CC.OO., Manuela Pascual, són increments que poden suposar que en alguns casos se superara el llindar del salari mínim professional, i és que moltes treballadores dels centres DomusVi perceben actualment sous per sota dels 900 € -complements al marge-.

Condicions de treball

La reivindicació salarial se suma a les crítiques per les condicions de feina, i que podrien explicar el fet que 10 treballadors hagen renunciat al seu lloc de feina al centre DomusVi d'Alcoi durant l'any 2019. Un dels principals problemes és la ràtio de personal, la qual demanen que siga incrementada per tal d'atendre els usuaris. Una de les treballadores del centre assegura que cada vegada són més els grans assistits que ingressen, una assistència que creix amb el pas del temps i per a la qual les ràtios no són actualitzades.

En aquest sentit, una plataforma formada per familiars d'interns als centres DomusVi es va constituir a principis de novembre en Alcoi. Fent seues les demandes de les treballadores, ja han anunciat que exerciran pressió sobre la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives perquè s'actualitzen les ràtios.