El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Trinidad Sanchis, la cinquena directora de l'Himne de Festes d'Alcoi

L'alcoiana, establerta en Mèxic, tornarà a la seua ciutat natal per a dirigir als centenars de músics el pròxim 3 de maig del 2019. És la cinquena dona que dirigeix l'Himne, amb Pilar Mompó, Carmina Verdú, Marisa Blanes i Consuelo Colomer.

La pianista de fama internacional, Trinidad Sanchis, és la persona triada per a portar la batuta el pròxim dia dels músics, el 3 de maig del 2019Trinidad Sanchis va nàixer a Alcoi l'any 1950, i es va formar amb els mestres Rafael Casasempere, Jaime Mas Porcel, Hans Graf, i qui fora la primera directora de l'Himne de Festes en l'any 1981, Pilar Mompó.

Trinidad Sanchis va rebre en 1971 la Menció Honorífica de l'Escola Superior de Música de Viena, on és molt coneguda perquè durant 7 anys va ser professora de piano dels 'Xiquets Cantors de Viena'. Té diferents reconeixements nacionals i internacionals, com el premi 'Maria Canals' en Barcelona l'any 1973, i ha actuat en països com Àustria, Perú, Estats Units o Mèxic. Precisament és al país mexicà on viu actualment, tot i que ha visitat Alcoi per a oferir-nos diversos concerts, quasi sempre de la mà de l'Associació d'Amics de la Música. Es recorden especialment els concerts de 1986 al Centre Cultural junt amb la seua parella, el violinista mexicà Carlos Marrufo; o l'any 2013 en un concert a dos pianos amb el professor alcoià Juan Antonio Recuerda, dins la Setmana Gran del Piano de l'Associació d'Amics de la Música.

Trinidad Sanchis, en un concert en la Casa de la Cultura. La foto està dedicada a la seua professora, Pilar Mompó. Imatge de l'Associació d'Amics de la Música d'Alcoi

Ara, Trinidad Sanchis torna ara a Alcoi per a fer-se càrrec de la direcció de l'Himne. I serà la cinquena dona que ostenta aquest càrrec des que se celebra el Dia dels Músics. Segons el llistat de directors de l'Himne facilitat pel consistori alcoià, i que pots consultar ací, la primera dona va ser, com ja hem dit, Pilar Mompó en 1981, i deu anys després, en 1991 ho feia Carmina Verdú. No va ser fins a l'any 2007 quan tinguérem de nou una dona al capdavant dels músics, amb Marisa Blanes; i just l'any següent, el 2008, la directora era Consuelo Colomer.

Trinidad Sanchis, al piano. Imatge facilitada per l'Ajuntament d'Alcoi

Tant l'autor del cartell com el director de l'Himne són eleccions personals que cada any fa el regidor de festes del municipi, en aquest cas Raül Llopis, qui diu de Trinidad Sanchis que enguany "comptem amb una figura internacional que demostra la gran capacitat que té aquesta ciutat de crear figures internacionals úniques. També, sens dubte, cal donar rellevància al fet que siga de nou una dona la que alce la batuta el Dia dels Músics. Només hem tingut fins ara, quatre dones d'un total de 52 directors i, enguany, Trinidad Sanchís portarà la batuta per quinta vegada. És de justícia evidenciar que la música alcoiana també té grans figures femenines, artistes de gran rellevància, amb mèrits sobradament reconeguts que cal visibilitzar".