El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

114 nous casos i quasi una planta de l'Hospital ocupada

Segons l'actualització de xifres oficials oferida per la Conselleria de Sanitat aquest 27 d'octubre, el departament d'Alcoi compta amb 1.209 casos acumulats, 267 detectats l'última quinzena. No variem la xifra de morts, 122.

És l'increment més gran de casos fins al moment, 114 nous positius en les comarques en els últims dies. És similar als increments que es veuen per tot arreu, però també suposa un increment de llits ocupats a l'Hospital, que és el que ens ha de preocupar. A hores d'ara i segons fonts pròpies, la planta reservada per al coronavirus està quasi al complet.


El nostre departament incrementa de manera important els casos detectats, símptoma que el virus està expandint-se més del desitjable. En l'actualització d'aquest 27 d'octubre, i que fa referència a les proves amb resultat positiu durant el cap de setmana, sumem 114 nous casos de coronavirus. És més del doble que en l'última actualització (49), i prou més que l'actualització amb més casos (74 nous positius en l'actualització de fa una setmana exacta).

Per municipis, la meitat corresponen a Alcoi, 58 nous casos. Una xifra elevada tenint en compte que manteníem una mitjana de 20 nous casos en cada actualització. També Ibi mostra un gran increment, 29 nous casos, quan en rara ocasió havia superat els 10 nous casos per actualització. Ja des del consistori havien alertat que es produiria aquest increment. A Cocentaina s'han detectat 12 nous casos, i a Muro 8. Castalla suma 4, Banyeres de Mariola 2 i Beniarrés 1 cas.

Els brots també s'incrementen. Segons el comunicat de Sanitat de dilluns 26 de vesprada, tenim 6 nous brots a les comarques. 2 són a Alcoi, un d'origen social amb 7 casos i altre d'origen laboral amb 4. Muro té un brot de 5 casos i origen social. I Ibi registra tres brots, amb 13 casos en total, 3 d'ells per un brot laboral i la resta, d'origen social.

Pel que fa a la resta de la província, Dénia, Marina Baixa i Torrevella són els únics departaments que mantenen increments menors. Alcoi supera el centenar de nous casos com Alacant, Sant Joan o Crevillent. Oriola i Elda són els departaments amb els casos més disparats, 200 i 280 respectivament. 

 

Alts índexs d'ocupació a l'Hospital

Els increments de positius està suposant també un increment d'ocupació de llits a l'Hospital Verge del Lliris. De les 12 habitacions destinades a casos de coronavirus, hi ha 11 ocupades amb un total de 22 pacients. Pel que fa a l'UCI, ara per ara té dos persones ingressades amb coronavirus, d'un total de 10 llits. Açò sempre segons fonts pròpies perquè Sanitat no detalla la situació per hospitals.

 

Indicadors de risc

El Ministeri de Sanitat ha facilitat un document amb els indicadors per avaluar el risc de cada zona. Es pot consultar ací o en la imatge que hi ha un poc més avall, i ens permet posar en context algunes de les dades de les quals disposem.

L'increment de nous casos suposa també un increment de la incidència acumulada en 14 dies, el primer factor en la taula d'indicadors. El nostre departament té el dia de hui 267 casos detectats en l'última quinzena, la qual cosa suposa 198 per cada 100.000 habitants, i col·loca el nostre departament en Risc Alt. Pel que fa a la incidència en 7 dies, calculem 163 casos des de dimarts passat, la qual cosa suposa 120 casos per cada 100.000 habitants, també Risc Alt.

Després es prenen en consideració algunes altres xifres com els afectats majors de 65 anys o el total de proves realitzades i el percentatge de positives; però d'aquestes dades no disposem de xifres per departaments; i les que ofereix Sanitat són acumulades al llarg de la pandèmia.

I després està l'ocupació hospitalària, altres dos indicadors a tindre en compte. En aquest cas, la zona geogràfica ja no és el departament, sinó la província. I de la província tenim dades generals (339 persones ingressades, de les quals 63 estan en l'UCI, segons l'actualització de dilluns 26 d'octubre), però no sabem la capacitat total de llits. A l'Hospital Comarcal, com hem dit abans, tan sols queda una habitació lliure, i caldrà una ampliació de llits si continuem en aquesta tendència.