El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Reduïm l'increment de casos, però sí que puja l'ocupació de llits a l'Hospital pel coronavirus

Segons l'actualització de les xifres oficials oferides per la conselleria de Sanitat aquest 23 d'octubre, el nostre departament té 1.095 casos acumulats, dels quals 185 s'han detectat en l'última quinzena. No variem la xifra de morts, 122.

El departament de salut d'Alcoi suma 49 casos en la nova actualització, un increment més proper al que és habitual que el repunt de l'última actualització. La incidència per municipis és molt dispar, i mentre la meitat dels pobles de les comarques no registren cap positiu, trobem una acumulació preocupant a Muro o Beniarrés. A l'Hospital, de tots els llits UCI per a totes les malalties, quasi la meitat estan ocupades per casos de coronavirus.

Tornem a un increment més moderat després del repunt de l'última actualització, tot i que continua sent una xifra a tenir en compte: 49 nous casos positius. Alcoi suma quasi la meitat, 23 nous casos, i cal destacar els increments de Muro, amb 13 nous casos; i Beniarrés, on s'han detectat 4. Els increments en la resta de municipis són molt menors: 4 nous casos a Ibi, 2 a Cocentaina, i un a Castalla, Penàguila i Alfafara.

També incrementem la incidència en els últims 14 dies, de 162 a 185 casos detectats en l'última quinzena. Açò suposa 137 casos per cada 100.000 habitants, que és la xifra que es pren de referència per al possible establiment de mesures, i que continua per sota dels 250 casos per 100.000 habitants, marge considerat de risc extrem.

Donem aquesta xifra en el global del departament perquè és la unitat geogràfica que, en principi, es tindria en compte per a la possible implantació de mesures. Però la incidència a les comarques és molt dispar. La meitat dels 32 municipis que abasta el departament de salut no presenta cap cas, i altres 7 tenen una incidència mínima. Ara per ara preocupa la situació a Beniarrés i a Muro, on l'increment de casos dels últims dies fa que superen eixa barrera dels 250 casos per 100.000 habitants. Beniarrés, per exemple, té un total de 16 casos detectats, i 12 són recents, per a una població de poc més de mil habitants. A Muro, amb 9.300 habitants, tenen 33 casos detectats en l'última quinzena. Alcoi, tot i l'increment de positius, 75 en els últims 14 dies, no supera la barrera i té 125 casos per cada 100.000 habitants.

En relació amb els nostres voltants i la resta de la província d'Alacant, ens mantenim com un dels departaments amb menors increments de casos. Tan sols Dénia i la Marina Baixa presenten les últimes setmanes increments inferiors als nostres. Però a Elda, per exemple, sumen 240 casos en aquesta última actualització, i Alacant, Sant Joan i Elx superen el centenar. La veïna Xàtiva-Ontinyent suma vora 70 nous casos. 

Increment d'ocupació a l'Hospital

Més enllà del maremàgnum de xifres oficials, on cal tindre la vista atenta és en l'Hospital Verge dels Lliris. Fins ara no ha tingut problemes d'ocupació ni de saturació, però sí que ha incrementat el nombre de llits ocupats. En l'UCI, on fins ara hi havia 2 persones ingressades, ara són 4 (segons fonts pròpies, perquè no es donen xifres oficials d'ocupació als hospitals). Cal tindre en compte que l'Hospital Verge dels Lliris compta amb vora 10 llits d'UCI per a totes les malalties, i quasi la meitat estan ocupades per casos de coronavirus. Si els casos d'UCI incrementaren, des de l'Hospital preveuen l'habilitació d'un quiròfan, com ja es fera en la primera onada de la pandèmia. En planta, hi ha una quinzena de persones ingressades amb prova positiva.

Crida al "trellat" en el "No Mig Any"

Cada vegada és més habitual sentir l'aparició de nous casos en diferents llocs, sobretot perquè es posen en marxa els protocols, i tots coneixem ja a algú que s'ha hagut de fer una prova PCR. Hi ha casos positius en diferents centres educatius, també en alguna empresa o en institucions públiques. Però en poques ocasions ixen els noms dels municipis de les comarques en els brots detallats cada dia per Sanitat. En aquesta setmana, per exemple, tan sols s'ha referit un brot social a Alcoi de 5 casos, i un altre a Ibi de 3. Si mantenim l'increment de casos sense aparició de brots, suposa que dificultem l'expansió del virus.

Per a controlar l'expansió i per a reduir, o almenys no incrementar l'ocupació a l'Hospital, és important mantindre les mesures individuals de responsabilitat. Cal recordar que els casos es detecten en els centres educatius i en les empreses amb controls, però els contagis es produeixen, sobre manera, en les reunions socials. Per això des de l'Ajuntament d'Alcoi fan una crida perquè la ciutadania tinga "trellat" aquest cap de setmana amb la no-celebració del Mig Any. 

La Generalitat també prepara una resolució per a establir un toc de queda entre la mitjanit i les sis de la matinada, fins a almenys el 9 de desembre. Està en tràmit legal per vore l'aplicació, però es preveu aplicar-ho en els pròxims dies. "En la Comunitat valenciana no esperarem que la situació empitjore, perquè es tracta d'evitar que el virus continue expandint-se", assegura la consellera Ana Barceló.