El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi ja fa olor a Festa

Recordeu que a més dels actes festers, també podeu gaudir de l'ambient a Alcoi en diferents llocs amb oferta d'oci i gastronòmica, com el Tapa i Festa o les parades comercials de Cervantes, amb moltes novetats incloses

Els Moros i Cristians d’Alcoi comencen els seus dies grans amb la particular Festa del Pasdoble que se celebra a la vesprada del Dia dels Músics.

Alcoi ja està de ple en les seues festes de Moros i Cristians, i hui, 3 de maig se celebra el primer dels dies importants de la nostra festa, el Dia dels Músics, dia dedicat a un dels elements fonamentals de les festes, les bandes de música. La Festa del Pasdoble començarà a les 19.30 amb una desfilada de les bandes participants per al moment que alcoians i alcoianes estem esperant, cantar l’himne que donarà el tret d’eixida a les festes en honor a Sant Jordi. Aquest any la directora de l’himne serà Trinidad Sanchis Picó, una alcoiana que viu a Mèxic, i que és molt coneguda en Àustria, gràcies al fet que és una gran pianista. Després que cantem l’himne, serà el moment de gaudir de la Nit de l’Olla, on els festers i festeres aniran a la filà a sopar la tan típica olleta alcoiana, i des de les 21.30 fins a la 1 de la nit, els carrers s’ompliran d’entraetes a ritme de pasdoble de totes les filaes.

Ja el dia 4 de maig, serà el gran dia per a mostrar a la gran filà d'els mirons, tot el que les filaes porten preparant durant tot l’any, especialment aquelles que tenen la responsabilitat de representar algun càrrec. Però, abans del moment de les entrades, els més matinadors gaudiran d’un dels actes més emocionants i emotius per a molts festers, la Diana. Aquest acte és el primer contacte entre els festers, el carrer i el públic; és un acte solemne en el qual els participants i assistents gaudeixen amb molta devoció els primers moments de la trilogia. Primer ho farà el bàndol cristià i seguidament el moro.

Finalitzada la Diana, ja sí que serà moment de què càrrecs i filaes mostren tot el que s’ha preparat durant un any. Tomasines serà l’encarregada d’obrir aquest espectacle amb la seua capitania de la mà de Juan Enrique Miralles. A més, les altres dos filaes cristianes amb càrrec seran, els Muntanyesos, amb l’alferesia de Modesto Moiña, i la Filà Cids, s’encarregarà de donar la sorpresa a meitat entrada amb la seua Esquadra del Mig. Al finalitzar la primera part de l’entrada al matí, hi haurà un descans per a reposar forces i seguir amb l’entrada mora. En aquesta ocasió, l’encarregat de representar al capità moro serà Jorge Candela, de la Filà Magenta, i tancarà amb l’alferesia la Filà Cordó amb el seu protagonista Jorge Doménech. Però, l’entrada mora encara té més sorpreses, ja que, a més de l’Esquadra del Mig, amb els Benimerins com a encarregats de ser l’equador de l’entrada mora, la Filà Bequeteros també sorprendrà a tot el públic amb la seua Esquadra Especial amb motiu del seu 150 aniversari, i la Filà Verds tindrà un xicotet protagonista, i és que, és la filà a la qual pertany el Sant Jordiet d’enguany, Álvaro Santacreu, i en l’entrada també tindrà el seu moment especial. De tot, ARAMULTIMÈDIA t'oferirà complets vídeos de cada moment de l'Entrada. 

Ja finalitzat aquest dia tan intens, passem al dia 5 de maig, quan s’homenatja al nostre patró, Sant Jordi. Tot començarà amb la Segona diana, que es caracteritza per la participació dels més menuts en la festa, i continuarà amb la primera aparició de Álvaro Santacreu, com a patró, en la Processó de la Relíquia, en la que la filà Benimerins, com any rere any, farà la tirada de clavells al pas del Sant Jordiet pel carrer Sant Llorenç. A més estarà acompanyat pels càrrecs d’enguany, a on el públic podrà observar amb més detalls les indumentàries de cadascú d’ells.

A les 14.30 tindrà lloc la tradicional mascletà de Sant Jordi, i ja a la vesprada continuem amb els actes amb la Diana Vespertina del Cavallet, de la mà de les dos filaes que antigament es denominaven “de Cavalleria”, els Realistes i els Bequeteros, que desfilaran pel carrer Sant Nicolau, fins a la Plaça d’Espanya a ritme de pasdoble, amb cavallets de cartó, realitzant coreografies amb un ambient molt alegre. D’aquest moment festiu passarem a un acte més seriós, la Processó General, en la qual participen totes les filaes.

Per a finalitzar el dia del patró, a la nit les filaes desfilen en un ambient més informal i divertit en la Retreta, en la qual des de carrosses i autobusos, llancen al públic tota classe de regals.

I ja, per a l’últim dia, el 6 de maig, gaudirem de la jornada amb més soroll de totes, el Dia dels Trons. Tot començarà de bon matí amb el Contrabando, un acte en el qual participen la Filà Contrabandistes, i la Filà Maseros, en la qual es fa un diàleg entre un membre de cada filà, amb to humorístic. Ja deixant aquest acte enrere, passarem l’Ambaixada, en la que l’Ambaixador Moro, Juan Javier Gisbert, que per cert, serà el seu últim any representant aquest personatge, intentarà aconseguir fer-se amb Alcoi, però no ho aconseguirà i això donarà pas al matí de l’alardo, en el qual totes les filaes eixiran al carrer amb les seues armes, per tal de conquistar Alcoi. Finalment el bàndol moro es farà amb el castell.

A la vesprada es repetirà tot però amb els bàndols intercanviats, i finalment els cristians tornaran a quedar-se amb la ciutat d’Alcoi.

Ja després que finalitze l’alardo de la vesprada, arribarà el moment més trist per als festers i festeres, però que més il·lusió fa al xiquet que representa al Sant Jordiet, l’Aparició. En aquest moment, es cantarà l’himne per a acomiadar les festes fins a l’any que ve, mentre que Álvaro Santacreu, tirarà fletxes des del castell.

Per a donar l’últim adéu a les festes, les filaes preparen per a aquesta nit, els “soparets” i omplin els carrers del centre de dinar i festa, i ja esperant en moltíssimes ganes les festes del 2020.