El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi prorroga el contracte de la gestió privada de l'aigua

Plenari municipal d'aquest 6 de juny.

Al plenari d'aquest divendres la corporació municipal ha acordat la pròrroga d'un any del contracte de la gestió privada de l'aigua, amb el vot a favor de PSOE i Cs, l'abstenció de Podem, i el vot en contra de la resta de la cambra. Recordem que després de 20 anys des de la privatització de la gestió de l'aigua, el contracte finalitzava aquest 2020.

La decisió de prorrogar el contracte ha sigut durament criticada per Guanyar. El regidor Pablo González ha acusat al govern de "falta de gestió". González ha al·ludit a la falta de convocatòries de la comissió de seguiment del servei, un ens concebut per a controlar la tasca de l'empresa concessionària. "S'acaba el contracte i ens sembla una raó important per a fer el seguiment i control a l'empresa i analitzar com han sigut aquests 20 anys; fer un estudi a fons, però no se'ns ha convocat a eixa comissió".

Per al·lusions, el portaveu socialista, Jordi Martínez, ha assegurat que el control que realitza el govern "és el que permet el mateix contracte", i respecte a l'absència de convocatòries de la comissió de seguiment, ha reconegut que ja hi ha altres comissions municipals a les quals els partits de l'oposició es poden adreçar.

De cara a quan finalitze la prórroga, al plenari també s'ha acordat la creació d'una taula per a la redacció dels estatuts de l'empresa pública de l'aigua. Ha sigut a través d'un prec presentat per Podem, i és que recordem que la formació morada va donar el suport al pressupost de 2020, on una de les seues condicions era posar fi a la privatització del servei de l'aigua. En aquest sentit, Pablo González ha recordat durant la sessió que el seu partit ja va presentar aquesta proposta en 2017, així com un prec aprovat aquell mateix any, on Compromís demanava a la Federació de Municipis i Províncies la realització d'un estudi per a la viabilitat de la municipalització del servei. "Propostes aprovades pel govern en les quals encara no s'ha avançat", ha recordat el regidor de Guanyar.

El Partit Popular s'ha sumat a les crítiques de Guanyar, assegurant el seu portaveu Quique Ruiz que "el PSOE sap que la delicada situació econòmica de l'Ajuntament impedeix crear una empresa pública. Per això no s'entén que continue enredant sense aportar una solució de futur a la ciutat". En aquest sentit, i a pesar d'assegurar que la voluntat del govern és la de municipalitzar el servei, el portaveu socialista ha dit el següent durant la sessió: "A mi el fet que siga públic no em garanteix res. (...) Si no va a poder-se fer o va a ser perjudicial, per què hem de fer una empresa pública. Ací s'ha de ser pràctic i defendre els interessos dels alcoians".

A tot aquest debat a la sessió d'aquest divendres cal sumar la moció presentada des de Guanyar per tal d'instar a la municipalització dels serveis de l'aigua i del transport públic. Una proposta que ha sigut desestimada amb els vots en contra de PSOE i Cs; i l'abstenció de PP i Vox.