El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Podem i Ciutadans permeten l'aprovació del pressupost municipal

Plenari extraordinàri d'aquest dilluns 24 de febrer.

Amb el debat d'aquest dilluns s'han complit els pronòstics del passat divendres, quan socialistes i Podem van comparéixer en roda de premsa per a anunciar el vot favorable d'aquests últims

El vot favorable de Podem i l'abstenció de Ciutadans ha permés l'aprovació del pressupost municipal de 2020, amb una dotació de 59,8 milions d'euros. La llum verda als comptes municipals s'ha donat durant el plenari extraordinari d'aquest dilluns, on Guanyar, PP, Compromís i Vox han emés el seu vot en contra. A pesar de les tensions que s'evidencien des de l'inici de la legislatura entre govern i Guanyar, la sessió ha permés albirar un espai per a l'entesa: "No ens entenem, però no renuncie a que hi haja un diàleg", ha assegurat l'alcalde Toni Francés.

Amb el debat d'aquest dilluns s'han complit els pronòstics del passat divendres, quan socialistes i Podem van comparéixer en roda de premsa per a anunciar el vot favorable d'aquests últims. Recordem que el vistiplau de Podem es trobava circumscrit a l'acceptació d'una sèrie d'esmenes en el document, així com per l'establiment d'un calendari per a la recuperació de la gestió pública d'alguns serveis. Santiago ha incidit en la seua "voluntat de realitzar una oposició responsable, fonamentada en el diàleg i els acords", afirmant també que la seua formació "arriba on altres no poden". Es referia el líder de Podem al grup municipal de Guanyar Alcoi, de qui ha afirmat que els "diferencien les formes de fer oposició" i a qui ha acusat de "mostrar-se sempre enfadats".

L'abstenció de Ciutadans també ha permés rubricar l'aprovació dels comptes. La seua portaveu, Rosa García, ha recordat que el govern ha aprovat alguna de les esmenes presentades pel seu grup: "hi ha coses que no ens agraden, però s'han incorporat alguna de les nostres propostes i entenem que els pressupostos porten alguna cosa nostra". Alguna de les partides que García ha atribuït a l'acció del seu grup contemplen una dotació per al futur museu de Camilo Sesto, o la que correspon a demolicions d'edificis a càrrec de tercers.

Vots en contra

Sandra Obiol, portaveu de Guanyar, ha justificat el vot negatiu de la seua formació al·ludint al no acompliment per part del govern d'acords pretèrits: "Part de les nostres propostes que s'han aprovat al plenari no estan reflectides al pressupost". Altres raons amb què Obiol ha justificat el signe del seu vot han sigut la baixada en les partides per a serveis socials, o l'absència d'inversions reals per a la municipalització de serveis (a pesar de la calendarització acordada amb Podem).

Des del Partit Popular, Quique Ruiz ha seguit aquesta línia, assenyalant projectes pendents de fer, com ara la rehabilitació del conjunt de fàbriques del Molinar, la millora dels centres educatius, o majors avanços en l'illa de Rodes. Ruiz ha recordat que el pressupost baixa un 6,9 % respecte a l'any passat: "no podem aprovar uns comptes que van cap enrere".

El portaveu de Compromís, Màrius Ivorra, ha retret al govern que haja retardat el plenari d'aprovació de pressupostos: "s'ha convertit en un mal costum". També ha qualificat els comtes "d'inflats i a la baixa", al·ludint per exemple a la reducció del 50 % de la partida per a rehabilitar façanes. Des de Vox, David Abad ha lamentat "l'absència d'un pla estratègic per a la ciutat", i ha demanat als socialistes una "major eficiència" en la seua gestió.

Postura del govern

La regidora d'Hisenda, Vanessa Moltó, ha pres la paraula per a defensar l'esborrany de comptes: "no és un pressupost fàcil, no és el millor pressupost, però hem de tenir en compte les limitacions per tal de complir amb la regla de despesa". Per a Moltó, el pressupost d'enguany es fonamenta en tres potes: polítiques de promoció econòmica, de caràcter social i de manteniment de la ciutat.

En l'última intervenció de la sessió, l'alcalde Toni Francés, ha agraït a Ciutadans i Podem la seua "voluntat de ser útils per a la ciutadania", tot després d'haver-se assegut a negociar. A PP i a Guanyar l'alcalde els ha recriminat que no hagen presentat propostes, però ha obert la porta amb aquests últims per tal d'arribar a una major entesa en el futur. Respecte a la municipalització dels serveis, Francés ha avançat que "tots els serveis són susceptibles d'integrar-se a la gestió pública", encara que s'haurà d'estudiar cas per cas per tal de trobar la millor fórmula.