El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Benilloba demana solucions al tancament d'un dels seus dos únics caixers bancaris

Banc Sabadell va tancar el passat divendres 29 de juny el seu caixer a Benilloba, ubicat a la plaça de la Font, 1.

L'entitat bancària ha demanat a l'Ajuntament la cessió d'un local municipal per a reobrir el servei, a la qual cosa el consistori no ha accedit.

Des del passat divendres Benilloba ha vist reduïda a la meitat la seua oferta de serveis bancaris. Banc Sabadell ha clausurat el caixer automàtic que fins ara mantenia obert al municipi, i ha demanat a l'Ajuntament la cessió d'un local públic per tal de prolongar la seua presència a Benilloba. El govern local descarta una cessió gratuïta, i deixa en mans de la iniciativa privada la reobertura de la instal·lació. Mentrestant, oposició i veïnat exigeixen solucions, i critiquen el govern per "falta de previsió".

Aquest estira-i-arronsa entre l'administració de Benilloba i l'entitat bancària es va iniciar fa uns anys; de fet, banc Sabadell ja va reduir els seus serveis al poble fa uns anys, passant de tenir una sucursal bancària a simplement un caixer automàtic. Germán González, tinent d'alcalde per Compromís en aquell moment, recorda que l'entitat "ja va voler que l'ajuntament els cedira un local municipal (...) una empresa privada, que no mira per les persones, sinó pel seu propi benefici", a la qual cosa es van negar. A efectes pràctics, això haguera implicat que l'administració municipal es fera càrrec del manteniment del local, estalviant-se així mateix el pagament d'un lloguer.

L'actual equip de govern –una coalició entre Partit Popular i Partit Socialista- descarta també la cessió d'un local municipal. "Seria un greuge comparatiu respecte a l'altra entitat del municipi", reconeix José Ramón Martí, regidor socialista. Aquesta altra entitat és Eurocaja Rural, una cooperativa de crèdit que va obrir al municipi coincidint amb el tancament de la sucursal del Sabadell.

Segons José Ramón, banc Sabadell ha justificat el tancament del caixer pel canvi de titularitat del local on estava (plaça de la font, 1). Afegeix també que s'està negociant la reobertura del caixer, en un altre local que també hauria de ser de titularitat privada. "És una entitat privada i farà el que crega convenient", assegura l'edil socialista, deixant en l'aire la continuïtat del banc al poble.

La situació ha despertat crítiques entre l'oposició. Juan García Quiñonero, portaveu d'Independents per Benilloba (IPB), acusa el govern de "falta d'anticipació", i exigeix solucions. Recorda Quiñonero que la població de Benilloba és molt envellida, gran part d'ella sense accés als serveis de banca en línia, i que per tant necessiten un punt físic on realitzar les seues gestions bancàries.

També troba a faltar el cap de l'oposició que el govern no haja avisat al veïnat amb antelació. "Molts veïns del poble es van quedar sorpresos el divendres passat quan van veure que retiraven el caixer, ningú els havia avisat, és possible que ni els membres del govern saberen de la retirada".