El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sector Tèxtil: CCOO renegociarà amb cada empresa millores al conveni signat per UGT i la patronal

Assemblea de delegats de CCOO, sector tèxtil, a Cocentaina

Carmen Expósito, portaveu estatal de la comissió negociadora, diu a Cocentaina que "no hi haurà centre de treball o d'una fàbrica on no ens presentem a negociar".

Comissions Obreres no es dóna per vençut després de quedar-se fora del conveni del sector tèxtil, que han firmat la patronal i UGT. Asseguren que negociaran amb cada empresa per aconseguir un millor pacte, treballaran en un informe per tornar a apropar posicions amb UGT, i fins i tot no descarten encetar una via judicial per a tombar el conveni.

El sindicat Comissions Obreres manté la lluita contra un conveni del sector tèxtil que consideren insuficient. Recordem que, com els va contar Aramultimèdia, a principis de setembre el sindicat UGT i la patronal nacional del tèxtil signaren el nou conveni, malgrat les protestes i la vaga convocada per CCOO abans de l'estiu.

Doncs bé, amb el conveni ja firmat, CCOO no es resigna, i ha encetat una estratègia per a renegociar el conveni o, almenys, aconseguir millores. La portaveu de la comissió negociadora del conveni tèxtil en l'àmbit estatal, Carmen Expòsito, ha participat en Cocentaina en l'assemblea de delegats per explicar la tàctica a seguir. Per una banda, el despatx d'advocats del sindicat ja treballa en una possible via judicial per aconseguir "qüestionar el pacte". I per altra, treballen en un informe "de com i perquè hem arribat a aquesta situació", i amb ell, demanar una reunió amb UGT per "sindicalment, arribar a un acord".

Però com a tercera via paral·lela, Expósito explica que es negociarà pactes d'articulació en les fàbriques i els centres de treball per a "millorar l'acord que UGT ha signat en la patronal". Diu que "no hi haurà centre de treball o fàbrica on no ens presentem a negociar", tot i que reconeix que sempre queden tallers xicotets, sobretot de confecció i de menys de 10 treballadors, "on no arribem ni CCOO ni UGT".

Expósito confia que "aquesta tàctica ens done bon resultat", perquè de no aconseguir èxit, el sindicat no descarta convocar de nou mobilitzacions o jornades de vaga.

 

Carmen Expósito amb membres de CCOO en l'assemblea de delegats celebrada a Cocentaina/AM

L'arrel del conflicte

Carmen Expósito també ha recordat les claus de la disconformitat per part de CCOO al conveni. Principalment està el fet d'aconseguir una pujada del salari mínim intertèxtil als 14.000 euros anuals. El conveni signat preveu aquesta pujada per al 2020, però per a Expósito no sols és tard, sinó que a més el conveni diu que "es miraran les dades econòmiques, i si el sector ho permet, es farà tots els possibles", unes condicions que "en un conveni normalment no es donen. El conveni arreplega compromisos factibles i escrits perquè les dos parts les realitzen". "La patronal diu que les diferències no són tan grans i no entenen per què no firmem", però Expósito diu que el salari mínim ha sigut la reivindicació més visible d'una sèrie de condicions no aconseguides, com les pujades d'un 2 per cent anuals durant tres anys, "que la patronal ens dóna l'1,8 el tercer any", qüestions de jornada partida, o el debat sobre el cinqué torn, entre altres.

A més a més Expósito critica que el conveni ha sigut signat per un sindicat, UGT, que no és majoritari en la comissió negociadora, ja que representa un 34,5 per cent enfront del 51,5 per cent de representació de CCOO. La resta pertany al CIG, Confederació Intersindical Gallega, que tampoc ha signat el conveni.