El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Contratemps en la recuperació del Molinar: la falta de seguretat obliga a rescindir el contracte d'obra

Les obres de recuperació es van iniciar en juliol de 2019.

Fins a maig de 2020 disposa de temps l'Ajuntament per a enllestir tot el projecte. Aquest és el límit que es disposa si es vol optar a la subvenció de vora mig milió d'euros anunciada per la Conselleria, i amb què s'espera finançar al voltant del 50% de tot el projecte.

Les obres del futur centre d'interpretació de les fàbriques del Molinar han sofert un important contratemps. L'Ajuntament d'Alcoi s'ha vist obligat a rescindir el contracte amb l'empresa encarregada de les obres, després que aquesta al·legara problemes derivats de la inestabilitat d'un talús adjacent al conjunt industrial. Açò fa que el consistori haja de tornar a licitar les obres a correcuita si no vol perdre una subvenció propera al mig milió d'euros.

Fins a maig de 2020 disposa de temps l'Ajuntament per a enllestir tot el projecte de consolidació de l'antiga fàbrica Els Solers i la seua conversió en centre d'interpretació de la indústria valenciana. Aquest és el límit que es disposa si es vol optar a la subvenció de vora mig milió d'euros anunciada per la Conselleria, i amb què s'espera finançar al voltant del 50% de tot el projecte.

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, reconeix que aquest contratemps "complica moltíssim" el desenvolupament de les obres per tal de complir amb el termini, un termini que ja es va haver d'ampliar respecte a novembre de 2019. La regidora confia que en cas de no haver finalitzat les obres en maig de 2020, almenys es puga rebre el pagament per tota l'obra que s'haja justificat, "això és el que sol ocórrer en aquesta mena de situacions" recorda.

La rehabilitació de la fàbrica Els Solers responia a la primera fase del tot projecte de primeres aigües, i va ser adjudicada per 712.090 €, un 19% menys respecte al preu de licitació inicial. Tal com reconeix Zamorano, l'empresa adjudicatària va mostrar des d'un primer moment les seues reticències respecte a l'estabilitat del talús, per on s'havia de transportar material i maquinària pesant, i on des de l'inici ja es podien apreciar despreniments. De fet, la direcció facultativa de les obres va confirmar aquests problemes de seguretat, que també afectaven la fàbrica del Molí Antic de Ferro, i on està previst que es desenvolupe la segona fase del projecte.

Tota aquesta situació ha provocat la rescissió del contracte d'obra i la modificació del projecte, aquest incloent noves especificacions en matèria de seguretat. El projecte modificat haurà de ser revisat per la Conselleria de Cultura, i és que recordem que l'edifici disposa de la denominació de BIC (Bé d'Interés Cultura). Una volta es dispose de l'informe favorable de Conselleria, ja es podrà iniciar la licitació del projecte.