El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

DomusVi atribueix l'alta mortalitat en Alcoi a què els residents eren "extremadament vulnerables"

La sala de visites de la residència d'Oliver, on ja es fan trobades familiars. Imatge del blog de DomusVi

Comencem a tindre un lent degoteig de reaccions a tot l'ocorregut a la residència DomuVi d'Alcoi durant els últims tres mesos. L'empresa assegura que tenia plantilla suficient i nega les acusacions de mala praxi o metges naturistes. Els familiars consideren que cada nova data que ix a la llum els dóna suport en la seua constant reclamació d'informació, i estudien accions legals. Des de la Generalitat exploren la possibilitat d'agafar de nou la gestió de la residència, i que siga pública. 

Davant les crítiques dels familiars per falta de mitjans i personal, l'empresa assegura que compleixen les ràtios legals i detallen un personal de 61 persones per atendre els 140 residents. 

Amb una edat mitjana de 87 anys, amb múltiples patologies i "extremadament vulnerables". Són les raons que ofereixen des de DomusVi quan preguntem per l'extrema virulència del brot a la residència, i diuen que "el coronavirus va arribar a Alcoi com va arribar a la resta de residències", i que a tots va pillar "sense preparació prèvia i provocant una crisi sanitària sense precedents".

No ho veuen així els familiars afectats, que ja des de novembre, abans de la pandèmia, alerten que el personal no és suficient. En aquest sentit des de DomusVi asseguren que es compleixen "les ràtios de personal marcades pel Govern de la Comunitat Valenciana i la plantilla sempre ha sigut la que exigia la normativa aplicable". I ens detallen el personal a la residència: 1 metge, 7 infermeres, 40 auxiliars d'infermeria, 2 fisioterapeutes, 1 psicòleg, 1 treballador social, 1 animador sociocultural i 8 membres de l'equip de neteja. Una plantilla de 61 persones per a un total de 140 residents, ara mateix amb menys de la meitat de les places ocupades.

Però els familiars es ratifiquen, consideren que les ràtios legals són massa baixes i que el personal era insuficient. I ara, amb 73 morts en tres mesos a la residència, creuen que les seues crítiques estan més que justificades.

Al dubte de si el personal era el necessari, se suma la polèmica dels últims dies per l'acusació de mala praxi, i un incorrecte aïllament dels residents en els primers dies de pandèmia. Els familiars reconeixen que aquestes declaracions suposen un bon material per als advocats que estudien el tema, i preveuen poder presentar una denúncia al llarg d'aquest mes, però es mantenen molt cautes al respecte i declinen oferir informació concreta fins que no estiga la denúncia enllestida.

Mentrestant a la residència, ara que ja no hi ha casos positius, es permeten de nou les visites als residents supervivents, en confinament des de fa 3 mesos. El brot es dóna per tancat i Sanitat ha retirat els recursos extraordinaris de personal que va enviar quan la va intervindre el 18 de març. Tot i això des del DomusVi expliquen que es manté la coordinació amb una infermera de l'Hospital Verge dels Lliris i es trasllada dades diàriament a la conselleria de Sanitat. El centre obrirà les places buides sota les directrius i normativa de Sanitat, tot i que des de Polítiques Inclusives estudien una possible reversió de la gestió de la residència a pública.