El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Conseller anuncia fins 10.000€ anuals per als facultatius que ocupen una plaça a hospitals com el d’Alcoi

La finalitat d’aquesta mesura és enfortir els centres de salut i els hospitals comarcals que estan llunys dels principals centres urbans.

Miguel Mínguez ha anunciat que aquesta setaman s'aprova a les Corts el que va anunciar a Alcoi al mes de juliol i que facilitarà la cobertura de places a l'Hospital Verge dels Lliris, considerat hospital de difícil cobertura.

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha explicat que aquesta setmana les Corts aprovaran un Decret per a les places de difícil cobertura. Una noticia que va anunciar a Alcoi mentre se celebrava el 50 Aniversari de l’Hospital Verge dels Lliris al mes del passat juliol. Aleshores de les 132 places adjudicades sols s’havien cobert 112. Aquesta situació ha millorat recentment com va explicar Alfredo Rizo, portaveu del col·lectiu metge, a Ara Multimèdia al mes de desembre.

Ara Mínguez acaba d’anunciar que “els facultatius rebran fins 10.000€ anuals d’incentiu a l’ocupar una plaça de difícil cobertura”, com és el cas dels hospitals comarcals com el d’Alcoi. La finalitat d’aquesta mesura és enfortir els centres de salut i els hospitals comarcals que estan llunys dels principals centres urbans. A més, en cas de que el facultatiu s’haja de desplaçar, aquest rebrà una retribució addicional del 50% en la jornada ordinària i del 100% en la complementaria.

El Decret recull el procediment per a la declaració de places de difícil cobertura dins del sistema sanitari públic i els efectes  d’incentius en funció del lloc. A més, regula els acords d'aliances estratègiques que s'establiran entre els diferents departaments de salut per a poder desenvolupar projectes de gestió compartida, així com la prestació voluntària de guàrdies o d'atenció continuada. L'aliança estratègica o projectes de gestió compartits entre departaments o centres sanitaris permetrà compartir activitats assistencials, investigadores, docents i l'ús de la tecnologia per a la gestió eficient dels recursos disponibles, tant humans com materials.

La finalitat és cobrir les necessitats assistencials i oferir un accés equitatiu a les prestacions sanitàries independentment del lloc on es residisca. De manera, que l’atenció puga ser igual a hospitals com el d’Alcoi, que atent a un Departament de Salut format per moltes altres poblacions de la comarca (en ocasions de petit tamany) que a un altre d’una ciutat més gran o capital de província. Per a això, a través d'aquestes mesures, es pretén enfortir aquells centres de salut i consultoris dels municipis de l'interior, i determinats serveis assistencials dels hospitals allunyats dels principals nuclis urbans, que presenten manca de determinats professionals per a cobrir la demanda assistencial. Un problema que l’Hospital Verge dels Lliris porta arrastrant molts anys.

Els professionals que ocupen una plaça considerada de difícil cobertura rebran un incentiu retributiu de 10.000 euros anuals en el cas de categories del grup titulats superiors (A1. Per exemple: professionals de la medicina, professionals de la farmàcia o professionals de la psicologia, etc.), 6.500 euros anuals en el grup A2 (Per exemple: Professionals de l’infermeria, fisioteràpia, logopeda, etc.), 4.000 euros anuals en grup C1 (tècnic especialista, higienista dental), 3.000 euros anuals en el grup C2 (Auxiliars d’infermeria, tècnic de cures, etc.) i 2.000 euros anuals en altres agrupacions professionals.

D'altra banda, el temps de permanència en un lloc declarat de difícil cobertura es valorarà favorablement per al reconeixement de la carrera i desenvolupament professional. A més, els professionals tindran prioritat a l'hora de participar en activitats formatives relacionades amb la seua activitat, així com en projectes d'investigació.