El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Govern començarà a consensuar els comptes entre crítiques de l'oposició

Plenari municipal a l'Ajuntament d'Alcoi.

El pressupost de 2019 es va aprovar un 31 de gener. Tot apunta que enguany serà en febrer, amb la convocatòria d'un plenari extraordinari.

Setmana clau en la negociació del pressupost municipal d'Alcoi, ja que és l'escollida pel govern municipal per a iniciar la ronda de contactes amb la resta de partits. L'àmplia majoria fa preveure que els socialistes no tindran excessiva oposició en l'aprovació dels comptes; això sí, alguns partits ja s'han queixat de la "demora" i la "falta d'interés" per iniciar els contactes.

El pressupost de 2019 es va aprovar un 31 de gener. Tot apunta que enguany serà en febrer, amb la convocatòria d'un plenari extraordinari. Aquesta "demora" és una de les crítiques del PP; la regidora popular Amalia Payá recorda que "en nou anys de Govern socialista, l'Ajuntament mai ha aprovat el pressupost abans que comence l'any, tal com marca la llei". Fa menció a la Llei Reguladora d'Hisendes Locals, la qual -recorda el PP- obliga a aprovar el pressupost abans del 31 de desembre.

Aquesta mateixa línia segueix Guanyar Alcoi, des d'on critiquen haver arribat a mitjans de gener sense tindre un esborrany del document. "Açò ens indica dues possibilitats: o que no tenen (o no saben fer) un projecte per a la ciutat i traslladar-ho a un pressupost per escrit, o que no els interessa en absolut arribar a consensos, almenys de caràcter públic".

Compromís és la tercera de les formacions que ha manifestat públicament les seues discrepàncies, i asseguren no entendre "com el govern que comença la 3a legislatura, amb més regidors i més alliberats no és més diligent amb l'obligació anual, abans de finalitzar l'any, de presentar els pressupostos". "Sembla que la intenció és la de deixar el mínim temps possible als alcoians i a l'oposició per revisar, esmenar i millorar el pressupost", apunten en un comunicat.

Postura del govern

Des del govern municipal al·ludeixen a la "prudència" en les negociacions per als comptes d'enguany i expliquen el perquè de la demora. La regidora d'Hisenda, Vanessa Moltó, recorda que l'executiu estava pendent de la possible adhesió de la Diputació d'Alacant al Fons de Cooperació Local impulsat per la Generalitat; una adhesió, cal remarcar, que no s'ha realitzat per part del govern provincial alacantí, a diferència del criteri seguit per les altres dues diputacions valencianes.

Moltó recorda que aquesta negativa permet a l'ens alacantí concedir amb criteris discrecionals els vora 15 milions amb què està dotat els fons a la nostra província, a diferència del model impulsat pel Consell, que es basa en criteris objectius per a concedir els fons, i que a més dota de major autonomia als municipis per escollir l'objecte de les inversions.