El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El nou conveni del tèxtil advocarà per la igualtat de gènere en l'àmbit laboral

Delegats sindicals de CCOO s'han reunit en Cocentaina aquest 15 de febrer per conéixer el contingut del futur conveni / @CCOOComCentrals

El nou conveni afectarà 18.000 treballadors a les comarques centrals, i 25.000 al conjunt del País Valencià.

L'increment salarial fins als 14.000 € no és l'únic dels avanços que s'assolirà amb el nou conveni estatal del sector tèxtil i de la confecció. Aquest nou document inclourà protocols d'igualtat amb què lluitar contra la desigualtat salarial entre hòmens i dones al sector, així com per a actuar sobre els casos d'assetjament.

Així ho han confirmat representants de Comissions Obreres del País Valencià, un sindicat que arran de la signatura de l'anterior conveni extraestatutari ha emprés una campanya de mobilitzacions per tal d'ampliar l'abast de l'acord.

El nou document se signarà el 19 de febrer amb la patronal de tèxtil, i amb una vigència de 3 anys, s'espera aconseguir el salari anual de 14.000 € a partir de l'1 de gener de 2021. Els dos primers anys l'increment serà del 2%, mentre que l'últim i tercer any de vigència serà de l'1,8%. "Les propostes han estat consensuades amb el conjunt de treballadors del tèxtil, i traslladades posteriorment a la mesa de negociació" ha assegurat el responsable d'Acció Sindical d'Indústria de CCOO PV, Juanjo Picazo. En relació al component social del nou conveni ha reconegut que existeix una escletxa salarial de gènere al sector del tèxtil, quelcom que es pretén pal·liar amb l'acord; "es troba plasmat en el document i s'ha de seguir treballant en aquest sentit", ha dit Picazo.

Altres dels avanços van en la línia d'assegurar un complement salarial del 100% en cas que la baixa siga motivada per malaltia professional, i no solament per accident, tal com es recollia a l'anterior conveni. A més s'han fet avanços en matèria de formació als treballadors. Segons Picazo el sector "s'ha d'adaptar als nous temps (...) més enllà de la indústria 4.0 els treballadors necessiten una formació adequada, sense la qual es trobaran en una situació complicada". D'altra banda s'ha afegit un dia de lliure disposició per a l'últim any de vigència del conveni, el que significa una reducció automàtica de jornada.

El secretari general d'indústria de CCOO a les Comarques Centrals, José Rafael López, ha incidit que el nou conveni "garanteix" el salari mínim sense comptar l'antiguitat del treballador, tal com no feia el conveni extraestatutari d'UGT. "Si a final d'any no s'arriba al salari mínim, es crearà una paga que complemente els 14.000 €, i això és una garantia", ha sentenciat José Rafael.