El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els partits ratifiquen els canvis en la Cavalcada entre crítiques al Govern

Plenari extraordinari celebrat aquest 16 de desembre.

La Cavalcada començarà en l'Ecoparc i acabarà en País Valencià. Pel que fa al bàndol i les burretes s'avancen mitja hora i començarà a les 18.30 h del Forn del Vidre.

Ja que la Cavalcada de Reis d'Alcoi és des de 2011 Bé d'Interés Cultural (BIC), els canvis que puguen afectar-la s'han de traslladar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana prèviament a la seua aprovació.

La corporació municipal alcoiana ha acordat transmetre a la Conselleria de Cultura els canvis de recorregut tant del Ban Reial com la Cavalcada dels Reis Mags. La decisió -pas previ a què es facen efectius els canvis- s'ha ratificat en el plenari extraordinari celebrat aquest 16 de desembre, amb els vots de favor de PSOE, Vox i PP; l'abstenció de Podem, Cs i Compromís; i el vot en contra de Guanyar. A pesar de l'aprovació, tots els grups de l'oposició han criticat la precipitació de la proposta, i la falta de consens amb alguns dels col·lectius implicats.

El grup municipal que més dur s'ha mostrat envers la proposta ha sigut Guanyar Alcoi; la seua portaveu, Sandra Obiol, ha trobat a faltar l'obertura d'un procés participatiu per a "codecidir" amb tota la ciutadania els canvis a la Cavalcada, recordant que el govern ha tingut 11 mesos per a obrir un debat. Obiol també ha incidit en l'absència d'informes amb què justificar els canvis.

Compromís ha manifestat els seus dubtes, recordant que s'ha deixat de banda a molts comerciants de la ciutat, i que el retall podria suposar una saturació en els carrers del Centre. Igual que Compromís, Ciutadans i Podem s'han abstingut en la votació, encara que amb un to prou més conciliador, especialment el de la formació morada. Per al regidor Aarón Ferrándiz, "no s'ha de dramatitzar, ja que els canvis en el recorregut no privaran a ningú de veure la Cavalcada".

Per part del govern local, la regidora de Festes, Carol Ortiz, ha recordat que els canvis responen a "una reivindicació de fa molts anys", i que s'han pres després de nombroses reunions amb els col·lectius que participen en l'organització de la Cavalcada, a saber: 4 bandes de música, 4 colles de dolçaines, 2 grups de danses, l'Associació de Sant Jordi, grups juvenils que aporten vora 400 patges, i els encarregats de mantenir els animals durant el trajecte. "Volem un recorregut lògic i coherent" ha assegurat la regidora, un recorregut que segons ella quedava deslluït en alguns trams, com ara el passeig i pont de Cervantes, on "no hi ha gent que veja la Cavalcada".

Encara que el Partit Popular ha votat a favor de la proposta, el seu portaveu ha exigit al govern que demane disculpes per les formes, precipitades i sense una comunicació prèvia als veïns i comerciants afectats. El portaveu Quique Ruiz també ha demanat al govern "que es comprometa a ampliar la festa dels reis a la resta dels barris d'Alcoi".