El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els Residents d'Urgències de l'Hospital alcen la veu: "Efectivament, la situació és insostenible"

"No som mà d'obra barata, som personal en formació. No té cap sentit que els residents de primer any compten amb la mateixa càrrega assistencial que qualsevol altre adjunt", asseguren els residents de l'Hospital. "Hi ha molts dies en què les Urgències no col·lapsen perquè l'esforç sobrehumà de tot el personal sanitari que allí treballa ho impedeix", però té les seues conseqüències: "el pacient no rep la qualitat assistencial que mereix".

"A més del cansament físic que patim pels horaris, patim en moltes ocasions estrés i preocupacions, perquè estem tractant amb vides sense la supervisió que ens agradaria". Els Residents d'Urgències recalquen que "no som mà d'obra barata, som personal en formació" i reclamen" unes "Urgències dignes".

Els residents de Medicina Familiar i Comunitària de l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi donen suport al cap d'Urgències que ha renunciat per les condicions del servei, i fan una crida a Conselleria perquè millore la situació. En un escrit a la Direcció Mèdica, a la Gerència de l'Hospital i a la Conselleria de Sanitat asseguren que "efectivament, la situació és insostenible", i lamenten que s'haja "normalitzat" les dolentes condicions laborals i "una millorable atenció sanitària a la nostra població".

Per una banda està la manca de metges adjunts, que genera, com denunciava el cap d'Urgències, que el servei es col·lapse. Els residents confirmen que hi ha pocs metges en el servei d'Urgències, sobretot en el torn de vesprada o nits. "En el cas dels caps de setmana, les Urgències de quasi 140.000 persones depenen durant dos torns de 24 hores cadascun, de dos adjunts i dos residents, en moltes ocasions un de primer any amb setmanes o mesos d'experiència". A açò sumen que en especialitats com Traumatologia o Ginecologia, la primera valoració es fa des d'Urgències perquè "no comptem amb assistència en primera instància. I la sobrecàrrega es fa patent". Per als residents són unes "xifres de facultatius tan minvades" que fan que "la sostenibilitat del sistema depenga d'una cosa tan aleatòria com l'afluència de pacients".

Una falta de personal que per als Residents afecta també a la suposada formació que reben, ja que "la docència i supervisió és escassa o nul·la, donat l'elevat nivell de demanda que es produeix i l'escassesa de mitjans". Són molt clars en la carta quan expliquen que "a més del cansament físic que patim pels horaris, patim en moltes ocasions estrés i preocupacions perquè estem tractant amb vides sense la supervisió que ens agradaria, sobretot en el cas dels residents de primer any. I tot açò no té res a vore amb l'actitud dels adjunts, ja que ells es desviuen per traure la seua faena, i no sols això, intenten ajudar-mos tot el que els permeten les seues capacitats i temps".

Els residents expliquen que "no demanem majors mitjans tècnics, demanem unes condicions laborals adequades i poder exercir la professió de forma digna". En definitiva, reclamen "unes Urgències dignes, amb recursos adequats, perquè quan hem de valorar un pacient molt greu o crític a les 4 de la matinada, el personal mèdic no estiga exhaust".

Aquesta carta dels residents arriba després de la renúncia del Cap d'Urgències, i la petició de l'Ajuntament d'Alcoi perquè Sanitat tractara la qüestió com prioritària. De moment des de la Conselleria de Sanitat no s'han pronunciat al respecte.