El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Fiscalia General obri investigació penal a 1 residència valenciana

Seu de la Fiscalia General al Palau de Fontalba, imatge via Wiquipèdia

No s'especifica quina és, però la residència DomusVi d'Alcoi podria ser una de les candidates per ser la que més morts concentra a tota la Comunitat Valenciana. La plataforma de familiars calcula que s'han superat les 60 morts, el doble de l'última xifra oficial oferida fa dos setmanes.

La Fiscalia General de l'Estat ha obert investigacions penals a un total de 38 residències de majors a tota Espanya, segons informa EFE en diferents mitjans de comunicació. Una xifra que pot variar, perquè hi ha oberts 124 informes de seguiment a tot el territori nacional. El gros està a Madrid, amb 19 residències investigades. A la Comunitat Valenciana és una la residència que s'investiga, tot i que no es concreta quina és. Però mirant la situació a la nostra comunitat, la d'Alcoi pot ser una de les candidates.

A la Comunitat Valenciana hi ha 24 departaments de Salut, i el nostre concentra el 10 per cent de totes les morts. En l'actualització de hui mateix, el nostre és l'únic departament que supera el centenar de morts, i el segon amb la taxa més alta de mortalitat després de Requena, on la consellera de Sanitat ha reconegut "concentració de població longeva" i moltes residències de majors. En Requena les morts registrades són 42, en teoria de diverses residències, i al nostre departament 103, on més de la meitat pertanyen a una única residència. Des de la Plataforma de Familiars calculen que se superen les 60 morts, quasi la meitat de la capacitat de la residència, però recordem que no hi ha xifra oficial des de fa dos setmanes.

Per altra banda, la Fiscalia d'Alacant, des de l'inici de la pandèmia, ha obert diligències informatives a vora 200 residències alacantines, entre elles les dos intervingudes per Sanitat al nostre departament, la d'Oliver i una a Onil. Són "preprocessos" com ha dit hui la consellera de Sanitat Ana Barceló, on la Fiscalia arreplega informació de l'estat de les residències. L'objectiu és fer un seguiment de les necessitats de cada centre i com van cobrint-se; i aquesta informació és la que s'utilitzarà si es presenta en un futur alguna denúncia per part de Fiscalia, i que seria independent de les denúncies que puguen presentar els familiars.