El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les pintures de la Sarga ja són de propietat municipal

L’Ajuntament ha adquirit per 256.000 euros 44 hectàrees de la zona, on s’inclou les pintures, els terrenys d’accés i el Mas de la Cova, que en un futur acollirà el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre.

La Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alcoi ha aprovat l’adquisició dels terrenys on s’ubiquen les pintures de la Sarga, incloses en el llistat de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. La zona fins ara era de propietat privada però d’ús públic, i ara ja són oficialment de la ciutat d’Alcoi.

Aquesta compra permetrà que “siga més fàcil el manteniment amb fons públics”, a més que ara l’Ajuntament podrà intervindre per a millorar els accessos, la promoció de les pintures o ampliar el règim de visites. Des del consistori asseguren que volen “d’una banda, assegurar la protecció i el manteniment d’aquesta herència dels nostres avantpassats i d’altra, posar en valor un bé cultural i turístic de primera magnitud”.

El preu de compra ha sigut de 256.410 euros, a càrrec de la partida pressupostària sota el nom ‘Adequació de l’entorn arqueològic de la Sarga’. Són aproximadament 44 hectàrees que passen a ser de domini públic, i on també es torba el Mas de la Cova, que en un futur es vol convertir en el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre.

Les pintures de la Sarga

La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, explica la importància d’aquestes pintures, “l’únic Patrimoni Immaterial de la Humanitat declarat per la Unesco a la nostra ciutat. Uns abrics únics, un santuari on se superposen diferents manifestacions pictòriques prehistòriques de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica: Art macro esquemàtic, art llevantí i art esquemàtic. Aquest jaciment d’art rupestre post paleolític, que tenim la sort de tindre a Alcoi, és a partir d’ara, propietat de les alcoianes i alcoians, i per tant, podem millorar la seua conservació i la seua promoció cultural i turística”.