El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"Massa temps de silenci". Familiars i Ajuntament d'Alcoi reclamen, de nou, que s'investigue l'ocorregut en Domus VI a l'inici de la pandèmia

"Massa temps de silenci. Silenci que fa mal. Silenci còmplice de la desmemòria i l'oblit. Silenci còmplice amb la vulneració de drets de les persones".

Entre març i abril del 2020, a la residència Domus VI d'Alcoi moriren més de 70 persones, la meitat de tots els residents. Dos anys després, els familiars encara reclamen a les conselleries de Sanitat i Polítiques Inclusives que investiguen per què es va registrar aquesta alta mortalitat.

Els familiars afectats de la residència Domus VI d'Alcoi han acudit a la sessió d'aquest 4 de març. Han llegit una declaració institucional, és a dir, un text al qual han donat suport tots els partits polítics de la corporació municipal, i on s'insta a les Corts Valencianes a obrir una comissió d'investigació a la residència per l'ocorregut en març i abril del 2020.

El text llegit, i que es pot seguir en el vídeo, no s'ha endolcit ni amaga la impotència i dolor dels familiars. Però no és nou. Des que es va saber la magnitud del desastre a la residència han demanat explicacions, l'última vegada el passat mes d'octubre quan anunciaren una demanda civilmostraren la seua preocupació perquè la residència continuava funcionant sense que ningú li demanara comptes. O en aquest complet escrit on fan un resum de tot el que han passat. Ara, dos anys després, tornen a demanar empatia per part de les institucions.

En la declaració institucional llegida hui recorden que tant la consellera de Sanitat com d'Igualtat, Ana Barceló i Mónica Oltra, feren declaracions públiques assegurant que s'investigarien els fets. "Mai vam ser coneixedores les famílies del resultat d'aquestes inspeccions". També demanaren a Fiscalia presentar-se com a perjudicats i tindre accés a la documentació i procés, "seguim sense notícies fins hui".

Reconeixen que l'única administració de la qual han obtingut suport és de la corporació municipal, tant del govern com dels grups de l'oposició, però que no tenen responsabilitats en la residència. En diferents plenaris s'han aprovat altres declaracions institucionals semblants, com aquesta, per a demanar aclariments i investigacions, però "tampoc les sol·licituds fetes pels nostres representants locals van trobar resposta".

"Massa temps de silenci. Silenci que fa mal. Silenci còmplice de la desmemòria i l'oblit. Silenci còmplice amb la vulneració de drets de les persones".

Així, s'ha tornat a reclamar, de nou, que s'òbriga una investigació per esclarir perquè la mortalitat a la residència en març i abril del 2020 va ser tan elevada.