El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 800 signatures per demanar que no es tomben els murals literaris de Muro

Al manifest s'han adherit tant persones a títol individual com entitats. També han arribat suports de diferents punts d'Espanya.
 

Acció Cultural del País Valencià i la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i Comtat han lliurat al consistori les adhesions al manifest 'Salvar els Murals Literaris de Muro', i confien que l'Ajuntament les prenga en consideració.

Muro té sobre la taula el debat sobre els murals literaris del Batà. L'Ajuntament ha adquirit la zona adjacent i es planteja obrir el parc a la ciutat, però això suposaria llevar el mur que tenen els murals amb personatges valencians, i que és conegut al poble com els Murals Literaris.

L'Ajuntament de Muro va fer una enquesta al veïnat per saber què pensaven al respecte, si es tombava el mur i es traslladava el mural a un altre llloc, o si es tombava. En aquest sentit, des d'Acció Cultural pel País Valencià i la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i Comtat s'han mostrat des d'un primer moment contraris a tombar els murals. Així, "amb voluntat constructiva i respectuosa amb el poble de Muro", van preparar manifestos on defensaven el manteniment del mural "a la seua ubicació actual, entenent que era la millor garantia per a la seua conservació, divulgació i ampliació en el futur". Doncs bé, asseguren que han aconseguit més de 800 signatures d'adhesió, entre particulars i entitats com el Centre d'Estudis Històrics i Arqueològics, els Amics de Joan Valls, la Plataforma per la Llengua, o altres vinculades a la Federació Escola Valenciana. També han arribat suports de fora de les comarques, com Elx, Girona, o l'altre Muro, el de les illes Balears.

Des de la Coordinadora pel Valencià expliquen que han fet arribar el manifest i les adhesions a l'Ajuntament per "a fi que arriben als responsables del procés participatiu com una opinió més, entre les diverses que, entenem, es deuen estar consultant". La vicepresidenta de la coordinadora, Elionor Ortolà considera que "amb els centenars de signatures recollides entre la comunitat docent del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya ha quedat palés l’alt valor pedagògic dels Murals d’Antoni Espinar, així com la riquesa patrimonial i cultural que aquesta obra suposa per a la població de Muro. La recollida de més de 800 signatures entre les dues iniciatives en poc menys de dues setmanes n’és el millor aval".