El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Muro calcula en més 220.000 euros els diners que destinarà a la crisi del coronavirus

L'Ajuntament preveu reducció de taxes el 2020, i d'impostos el 2021, amb els quals el consistori deixarà d'ingressar 60.000 euros. No es cobrarà la de taules i cadires enguany i l'any que ve, es redueix un 4,72 per cent la taxa de brossa residencial el 2021, i es tornaran els diners de la classe d'anglés. Pel que fa als impostos, es preveuen reduccions el 2021 en l'IBIU, l'IAE i l'IVTM.

Contemplen ajudes a comerços, pimes i autònoms per valor de 120.000 euros, i calculen en altres 100.000 euros el que deixaran d'ingressar per reducció de taxes i impostos enguany i el 2021. I s'han gastat altres 23.500 euros en material de protecció.

L'Ajuntament de Muro ha fet una roda de premsa virtual, amb les intervencions de l'Alcalde Gabriel Tomás, i els cinc regidors de l'equip de govern. Reconeixen que no han fet massa comunicació pública amb els mitjans de comunicació durant la crisi del coronavirus, així que ara han fet un balanç de tot el fet i el previst per a fer durant aquesta crisi del coronavirus en una roda de premsa digital que s'ha allargat més d'una hora.

Entre les accions pròximes, cal destacar una campanya de promoció del comerç local, amb un vídeo que es difondrà per xarxes i un segell de 'Fet a Muro' que poden reclamar els comerciants locals.

La regidora Aida Martínez explica la campanya de promoció del comerç local

Però sobretot han fet balanç econòmic de quant els costarà en total i quant invertiran per a pal·liar la crisi. Per una banda presenten una reducció de taxes, tant la de taules i cadires, com el mercat sedentari, la brossa (amb un una reducció del 4,72 a la taxa de brossa residencial) o les classes d'anglés. Durant 2020 i 2021, aquestes reduccions suposaran que l'Ajuntament deixe d'invertir, segons les xifres oferides pel consistori, quasi 66.000 euros.

I per altra banda preveuen reduccions d'impostos per al 2021, del 3,5 per cent l'IBIU, del 2 per cent l'IAE o del 2,86 per cent l'IVTM. En total, deixaran d'ingressar 35.600 euros.
"Una mesura important i de gran importància que entra al nostre comerç i a les nostres cases", assegura el regidor d'Hisenda, Ángel Mollá.

També han presentat els pressupostos per a les subvencions i ajudes que preveuen llançar des de l'Ajuntament: 63.700 euros per a comerciants, i altres 60.000 euros per a autònoms. I incorporen ací les subvencions consignades per altres institucions, com 120.000 euros de la Diputació per a serveis socials que distribueix la Mancomunitat, o altres 30.000 euros de la Generalitat en ajudes al lloguer o per atenció primària.

L'Ajuntament també ha fet repàs dels diners destinats a adquirir material sanitari o de protecció, fins a 23.500 euros. I ha agraït a tots els veïns que de forma particular s'han oferit per a col·laborar, així com diverses empreses que han donat material, com Karme Nature, Hiperber o el restaurant del Castell de Barxell.