El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Muro reclama nous barracons per al Bracal

Actuals barracons del Bracal

El solar cedit per l'Ajuntament està al costat de l'aulari d'infantil, la qual cosa suposaria a reunificació del col·legi. També està al costat del poliesportiu i suposarà millors condicions de salubritat, seguretat, i per a la pràctica docent, simplement "per ser nous".
 

El consistori, per unanimitat de tots els partits, reclama el canvi de barracons perquè els actuals no reuneixen les condicions necessàries. Seria una segona ubicació provisional mentre es construeix el nou edifici, pendent des de fa més d'una dècada. 

Tots els partits polítics de Muro estan d'acord que són necessaris uns nous barracons per als estudiants del Bracal. Les obres del nou col·legi s'han tornat a retardar per problemes amb l'anterior empresa, i licitat el nou contracte, les noves obres no començaran, previsiblement, fins que acabe 2020. Així que, mentre esperen al nou edifici, i comptant que no hi haja més problemes i retards, des de Muro consideren més adequat instal·lar nous barracons en una nova ubicació, perquè els actuals "ja en 2010, no reunien les condicions necessàries er albergar la pràctica docent".

El nou solar que l'Ajuntament posa a disposició de conselleria per a instal·lar els nous barracons està al costat de l'aulari d'infantil, la qual cosa suposaria la unió del centre "beneficiant a les famílies amb aquesta reubicació". Des del consistori veuen molts avantatges, com que es podran utilitzar les instal·lacions esportives de l'Aulari d'Infantil i les del poliesportiu que està al costat, a més que la nova ubicació està lluny del polígon industrial i el tanatori. A més, es millora "la salubritat i la higiene que atorga una estructura nova (encara que siga provisional)", i s'ofereix millors condicions per a la pràctica docent, "per ser nous". 

Malgrat que per l'Estat d'Alarma els tècnics de conselleria no han pogut visitar el solar oferit, sí que s'ha fet un informe de valoració, on es concreten els metres quadrats cedits, una zona amb forma de L majúscula, orientada al nord i l'oest, amb 3.243 metres quadrats. L'informe preveu la instal·lació de mòduls en un edifici de dos plantes, però alerta que no quedarien espais lliures aprofitables per al pati o proves esportives, tot i que en aquest punt el consistori ja diu que està al costat dl poliesportiu. L'informe d'educació també preveu la necessitat de fer una capa de formigó per garantir l'estabilitat dels dos pisos, i que cal fer totes les actuacions necessàries per a dotar al centre de tots els serveis: aigua potable, electricitat, sanejament i telefonia. També cal tancar tot el perímetre. L'informe estima que totes les actuacions no seran inferiors a 200.000 euros.

I en aquest punt ens trobem. Educació ja ha mostrat intenció o d'arreglar els antics barracons o instal·lar uns nous fins que estiga acabada l'obra del nou centre, amb la licitació en marxa. Des del consistori, després de fer una enquesta al poble i comunitat educativa, i passar la decisió per plenari municipal, consideren més adient uns nous barracons en una nova zona encara que siguen, de nou, provisionals. 

Ara cal esperar la resposta de conselleria i el següent pas en aquesta història que, recordem, es remunta al 2008 quan es va detectar aluminosi en el col·legi El Bracal. En eixe moment es va buscar una solució temporal, que, com veuen, es va convertir en permanent. Dos anys després, en el 2010, el Síndic de Greuges ja va alertar de l'estat dels barracons, i recomanava a ajuntament i la direcció territorial d'educació que solucionaren els problemes als sostres, amb les goteres, la falta de zona d'ombra o l'aire condicionat. La Comunitat Educativa, les famílies i el poble també iniciaren una sèrie de manifestacions per a reclamar millores, però, segons s'explica en l'acord plenari, "les actuacions realitzades per Conselleria mai van pal·liar la crua realitat i és que aquells barracons provisionals no eren aptes per a la seua fi i les reparacions realitzades durant aqueixos anys, mai van donar solució al problema endèmic que patien". 12 anys després d'iniciar-se els problemes, i amb les obres en perspectiva, les famílies del Bracal continuen reclamant un lloc, tot i que provisional, on les classes es puguen oferir amb normalitat.