El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

PP en relació amb l'1,5% cultural de Rodes: "No sé si és pitjor no presentar-se, o fer-ho amb un treball mal fet".

Quique Ruiz en el moment de la compareixença pública / Cope Alcoi

L'Ajuntamanet va sol·licitar les ajudes de l'1,5 % cultural al Ministeri per a finançar una part del projecte de l'illa de Rodes. L'ajuda van ser denegada segons els populars, per haver-se incomplint dos punts de les bases.

Es recupera la polèmica per la sol·licitud d'ajudes de l'1,5% cultural per a finançar el projecte de l'Illa de Rodes. Els populars -que en un principi havien acusat el govern de mentir i no haver-se presentat a la convocatòria- ara reconéixer que sí que es va realitzar la sol·licitud, encara que incomplint dos punts de les bases. "Era un projecte que estava condemnat al fracàs des del seu origen", ha sentenciat el líder dels populars d'Alcoi, Quique Ruiz.

Segons els populars, un dels punts d'incompliment de la sol·licitud residia en la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC), que havia d'ostentar l'edifici objecte de les ajudes. Ruiz apunta que Alcoi solament va presentar la sol·licitud feta a Conselleria per a obtenir la declaració: "ni era BIC, ni tenia incoat l'expedient de BIC; ho hem constatat amb els tècnics municipals, que ens han explicat que la proposta no va arribar a ser valorada perquè incomplia les bases".

L'altre incompliment radica en l'ús de l'edifici, que segons les bases havia de ser públic, de caràcter sociocultural, turístic o de servei públic, almenys per un termini de 50 anys. El PP afirma que en l'expedient per a demanar la subvenció hi havia un compromís de l'alcalde Toni Francés de fer el canvi d'ús per a complir amb el requisit, no obstant això, "aquesta declaració jurada de l'alcalde hauria d'anar precedida de l'oportuna tramitació de l'expedient", i és que el canvi, segons s'hauria fet constar als informes dels tècnics municipals, era competència del plenari municipal: "L'alcalde no podria comprometre's a un acte administratiu que no depenia exclusivament d'ell".

Ruiz reconeix que l'oposició ha tingut problemes per a accedir a tota la documentació amb què contrastar la petició: "El govern solament ens dóna accés als documents, sense possibilitat de fer còpies" recorda, tot i que en roda de premsa, Francés va repartir justificants de la sol·licitud a la premsa.

Un altre dels focus de la polèmica és l'acta de la comissió on el regidor Jordi Martínez, hauria reconegut que el govern no va sol·licitar l'ajuda. "L'acta de la comissió no recull el que es va dir: un no rotund. L'acta no ha sigut aprovada, cap partit li ha donat suport en entendre que no recull el que va ocórrer a la comissió".