El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Vox impedeix una declaració institucional per condemnar la violència de gènere

Plenari municipal celebrat aquest 9 de desembre.

El vot en contra de Vox ha impedit que la moció es convertira en declaració institucional en el plenari d'aquest 9 de desembre.

El partit d'ultradreta Vox ha posat en evidència el seu mantra negacionista en Alcoi, i ha evitat que una moció per condemnar la violència contra les dones es convertira en declaració institucional. La resta de forces polítiques a l'Ajuntament han votat a favor de la moció presentada al plenari d'aquest 9 de desembre, i han recriminat al portaveu de Vox Alcoi la seua postura.

El text presentat de forma conjunta per Guanyar, Podem, Compromís, PP, Ciutadans i PSOE ha suposat el suport institucional a les concentracions que a tot l'estat es van produir el passat dia 25 de novembre, dia internacional per l'eliminació de la violència contra les dones. De fet, dues integrants del col·lectiu 8 de març i dones s'han encarregat de llegir l'exposició de motius de la moció, amb la qual instar als governs supramunicipals a què continuen aplicant mesures en la línia dels pactes autonòmic i estatal contra la violència de gènere i masclista.

Postura de Vox

La moció s'haguera convertit en declaració institucional si Vox no haguera votat en contra, fent seu  així el negacionisme mostrat pel partit de Santiago Abascal en tot l'estat espanyol. El portaveu de la formació, David Abad, ha parlat d'una legislació en matèria de violència de gènere "que demonitza a l'home pel simple fet de ser-ho", amb un "biaix ideològic" i que "atempta contra el principi d'igualtat". En definitiva, l'argumentari recurrent de Vox en aquesta matèria, i que ha sigut objecte de les crítiques de la resta de la corporació.

Per exemple Guanyar Alcoi, qui en boca de la seua portaveu Sandra Obiol ha acusat Vox de ser "còmplice d'aquesta mena de violència". El líder de Podem Alcoi, Cristian Santiago, ha enumerat de manera sentida les víctimes de la violència masclista al llarg del 2019, mentre que Màrius Ivorra, portaveu de Compromís, s'ha mostrat visiblement afectat en recordar l'assassinat d'una jove alcoiana a mans de la seua parella a principis de 2019.

Feminisme a les biblioteques

Paral·lelament a aquesta moció, el govern municipal ha acceptat un prec presentat per Guanyar Alcoi amb què promoure continguts feministes a totes les biblioteques municipals. El regidor Raül Llopis ha avançat que la proposta es tractarà amb la comissió de literatura del Consell de Cultura per tal d'anar incorporant escrits amb perspectiva de gènere a la xarxa municipal de biblioteques, i que així es permeta ampliar la secció d'igualtat i feminisme que ja està present a la Biblioteca Central.

Exempcions fiscals a les víctimes de violència de gènere

En la línia del prec anterior, Guanyar Alcoi també ha sol·licitat al govern "incloure l’exempció en els preus públics de les persones que siguen víctimes de violència sobre la dona". Una exempció "simbòlica però important", ha reconegut Obiol, davant la qual la regidora Aranza de Gracia ha assegurat que s'estudiarà la proposta.