El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Xifra rècord de contagis: més de 1.100 nous casos a les comarques en un cap de setmana

Les comarques nevades aquest cap de setmana, mentre registràvem la xifra rècord de contagis.

Gran bot de xifres amb l'actualització d'aquest 12 de gener per part de Sanitat. El departament de Salut d'Alcoi compta amb 5.836 casos, 2.034 detectats en l'última quinzena. Hem perdut 9 persones més, i ja són 206 els morts.

El departament de salut d'Alcoi suma en tres dies el mateix que va sumar en tot el mes de novembre, i que va ser el pitjor. Dupliquem la Incidència Acumulada per cada 100.000 habitants, que la teníem en poc més de 700 i ara és de 1.484. Els casos pugen en tots els municipis, i fins i tot Cocentaina, un dels que presentava una incidència menor, ja supera els 900 casos per cada 100.000 habitants. També continuem perdent persones: sumem 9 morts més. És el pitjor moment de la pandèmia al nostre territori, 'autoconfineu-se' en la mesura dels possibles. 

És la pitjor pujada de casos que registrem al departament des que es tenen xifres locals, però segurament de tota la pandèmia. Les xifres actualitzades aquest 12 de gener, i que inclouen els positius confirmats durant el cap de setmana del 8 al 10 de gener, marquen que el nostre departament ha sumat 1.157 contagis en eixos tres dies. També continuen les morts, 9 noves, 5 d'elles a Alcoi, 2 a Castalla i una a Muro i altra a Banyeres de Mariola.

Com no, la Incidència Acumulada se'ns dispara i es duplica respecte a la passada setmana. El departament té una I.A. de 1.484 casos per cada 100.000 habitants, la pitjor de tota la província d'Alacant, i el doble de les segones, Dénia i Torrevella, que tenen una I.A. de més de 750 casos. Superem també a la veïna Xàtiva-Ontinyent, amb una I.A. de 1.183 casos. 

Per municipis, ja no són tan sols Alcoi i Castalla els que presenten incidències disparades, sinó que gran part dels pobles grans ja superen el miler de casos per cada 100.000 habitants. Alcoi, que suma 556 casos en tres dies, té 1.066 casos detectats en l'última quinzena, és a dir, ara mateix confinats o ingressats. La I.A. per cada 100.000 habitants es col·loca en 1.806 casos. Castalla suma 73 casos, i la Incidència per cada 100.000 habitants és de 1.560

Banyeres de Mariola, amb 66 nous casos i una incidència de 1.450 casos per cada 100.000 habitants, ha demanat als veïns que s'autoconfinen. També ho han demanat a Alfafara, on han sumat 5 contagis i la I.A. sobrepassa els 2.000 casos per cada 100.000 habitants. 

Però a la resta de municipis que no estan tancats les xifres també pugen. La Incidència Acumulada per cada 100.000 habitants a Benilloba supera els 3.000 casos, a Ibi és de 1.393 casos; a Muro de 1.126. Fins i tot Cocentaina, que presentava una de les xifres més baixes, té una I.A. de 912 casos per cada 100.000 habitants, i aquest cap de setmana ha sumat 75 contagis. 

A més d'Alfafara i Benilloba, altres 8 municipis xicotets sumen casos: Beniarrés, Agres, Benifallim, Alcoleja, l'Alqueria d'Asnar, Penàguila, Benimarfull. Entra en la llista de pobles afectats Millena, amb el seu primer cas. 

Queden 6 pobles a les comarques on encara no s'han registrat casos, però on temen que també arribe la pandèmia. Alguns veïns asseguren que persones amb test positiu, i empadronades en altres ciutats, es traslladen als pobles per a passar el confinament, amb el perill que suposa moure el virus. És moment d'evitar desplaçaments innecessaris. 

Recordem que a l'Hospital se supera el centenar d'ingressats, xifra que es preveu continue en augment. Des de la gerència del departament de salut s'intenta enviar un missatge de control, però el personal sanitari està ja saturat. Precisament en la compareixença d'ahir de la consellera li preguntaren per la situació a l'hospital d'Alcoi i Ana Barceló va dir que "no ens han traslladat una situació que requerisca més enllà d'una derivació en un moment determinat", referint-se a possibles trasllats de pacients a hospitals privats.