El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Coronavirus a l'Alcoià i Comtat: encara eixint de l'única gran onada que hem patit

En el gràfic teniu una comparativa de les dos onades que ha patit el Departament de Salut d'Alcoi. Comptem la primera perquè ho fa tota Espanya, però realment de l'única onada important a les comarques encara no ens hem recuperat.

El nostre departament suposa el 2,7 per cent de la població valenciana, però hem registrat el 3,7 per cent de tots els casos a la comunitat.

Millorem, però hem d'entendre bé el punt en què estem. La primera onada en confinament ens va deixar amb 374 casos en tres mesos; en la segona, i també en tres mesos, ho hem multiplicat per 30.

En els últims quinze dies donem notícies esperançadores. La millora en la pressió a l'Hospital comarcal, el descens continu de nous casos en les comarques, o un procés lent, però en marxa, de vacunació. Però les bones notícies no ens han de fer oblidar el moment actual i real, i és que les comarques encara estan immerses dins la pitjor onada de tot l'últim any.

En l'àmbit nacional es compten, de moment, tres onades del virus durant tota la pandèmia: la primera durant el confinament; la segona amb la tornada a la rutina després de l'estiu; i la tercera com a conseqüència del Nadal. Però en les nostres comarques la realitat ha sigut molt diferent.

En els primers tres mesos de pandèmia, i mentre estàvem confinats, el Departament de Salut d'Alcoi va registrar 374 casos. Recordem que en eixe moment es feien menys tests i tampoc hi havia dades públiques, així que la sensació entre la societat era d'una incidència molt més alta. El 27 de març és la jornada en què més casos es van registrar en tan sols un dia: 48 positius.

Durant la segona onada, entre agost i octubre, la sensació a les comarques és que l'etapa de confinament estava superada i la incidència era mínima, però realment, en tres mesos vam sumar quasi el triple de positius que durant el confinament, 1.100 casos.

I si ens fixem en la tercera onada, la diferència és abismal, amb 10.994 casos detectats entre el 10 de novembre i el 7 de febrer. Multipliquem per 30 els casos detectats durant la coneguda com a primera onada, perquè en les nostres comarques només hem tingut una llarga onada amb un descontrol total a partir de desembre. Per donar algun exemple, el 5 de gener es van registrar en un únic dia quasi tants positius com en tota la primera onada. I el màxim diari el tenim el 15 de gener, fa tan sols un mes, i amb 528 casos positius registrats en tan sols un dia.


En el següent gràfic també podem vore com la segona onada de la qual encara eixim ha sigut prou més mortífera que la primera. En les dos onades, a partir del pic de casos s'incrementen notablement les morts. Però mentre en la primera es contenen i baixen, en la segona, se'ns han disparat en l'últim mes. El nostre departament va registrar les dos primeres morts per coronavirus el 14 de març del 2020, el mateix cap de setmana que es va anunciar l'estat d'alarma, i des d'aleshores hem perdut 370 persones segons l'última actualització oficial. Els dos pitjors dies han sigut el 18 i el 22 de gener, amb 14 morts en cadascuna de les jornades (amb xifres fetes públiques fins al 7 de febrer).

En l'actualització de dades prevista per a demà dimarts 16 de febrer es preveu un nou descens d'Incidència que ens deixe ja per sota dels 500 casos per cada 100.000 habitants, però cal recordar que encara seria el doble del marge considerat com a Risc Molt Alt, marcat en 250. I si volem arribar a la xifra de fora de risc, per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants, s'entén necessari el manteniment de les mesures restrictives, tot i que han d'anar acompanyades d'ajudes als sectors més forçats per evitar que la crisi sanitària ens deixe enquistada una crisi econòmica.