El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El País Basc, Catalunya o Castella i Lleó sí que donen dades d'afectats per municipis o departaments

Quadre oferit per Maldiita.es

Ens fem ressò d'un interessant article de Maldita.es, on analitzen la informació que arreplega cada Comunitat Autònoma i la que s'ofereix diàriament des del Ministeri. També com s'entén de diferent allò de "transparència informativa" en cada Comunitat Autònoma. 

En la Comunitat Valenciana han sigut molts els mitjans de comunicació i persones que demanen una informació estadística més concreta, per departaments de salut o municipis. I que no s'ofereix, segons Sanitat, per no generar alarmisme, perquè no aportaria res nou, o perquè segueixen el protocol marcat pel Ministeri de Sanitat. Però no totes les comunitats autònomes actuen així. Segons ha publicat Maldita.es en un article, les Comunitats Autònomes traslladen al Govern Central més dades de les que ells ofereixen públicament, i a més, la transparència informativa de cada autonomia és diferent.

Així, ens troben que Castella i Lleó, el País Basc o Catalunya sí que ofereix dades locals o per departaments, o Cantàbria, on també han decidit recentment fer un desglosse més detallat de dades. 

Ara, no tot són secrets ací. Sí que hi ha alguna dada que altres comunitats no ofereixen i que en els últims dies sí que es dóna des de la Conselleria de Sanitat, com l'ocupació a les UCIs (tot i que no per hospitals), una xifra que ajuda a entendre la capacitat que tenim contra el virus i com evoluciona dia a dia. Però des de Maldita expliquen que les autonomies passen dades al Govern Central de moltes altres qüestions importants, com ara les reserves i ús de material sanitari, de les quals no es fa ressò.

Un dels experts consultat per Maldita, el doctor en Dret Miguel Ángel Blanes, considera que "al marge de les opinions personals, sempre respectables, les autoritats sanitàries estan obligades per Llei a ser transparents en matèria de Salut Pública. No és una opció". Diu que sense dades reals sobre incidència i evolució del virus, "no podem saber si les coses estan fent-se bé", a més que "la ignorància és un caldo de cultiu perfecte per a l'alarmisme, les notícies falses i la desinformació".

"La informació no pot facilitar-s de qualsevol manera, sinó de forma desagregada, per exemple, per edats, patologies prèvies o per sexe, perquè cadascun dels col·lectius afectats la puga comprendre". Això sí, "cal bolcar tota aquesta informació de forma centralitzada en una única web del Ministeri de Sanitat i en temps real. Si no, la gent es torna boja buscant i creuant dades per comprendre la informació".