El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Jordi Raül Verdú i el Club d'AMICS de la UNESCO, premis 9 d'Octubre

Així ho ha decidit el Consell de Cultura, reunit en l'IVAM CADA d'Alcoi. El guardó es lliurarà al Teatre Calderón el pròxim 9 d'Octubre.

Jordi Raül Verdú té publicades vora seixanta obres entre rondalles i contes, dirigides sobretot al públic infantil, però on gaudeix tota la família per les seues històries arrelades a les nostres muntanyes. És conegut per les seues animacions lectores, sobretot les que fa en els mateixos paratges naturals on tenen lloc les històries. Actualment treballa en l'adaptació de 36 rondalles d'Enric Valor.

El premiat a títol col·lectiu és per al Club d'Amics la Unesco, amb un naixement prou complicat. Es va fundar l'any 1965, segons expliquen des de la UNESCO, "tot aprofitant la conjuntura lleugerament aperturista del règim franquista per tal de crear una imatge falsa d'obertura cap a Europa". Es va legalitzar a l'any següent, però va estar clausurada en diverses ocasions als anys 1969 i 1974, "com sabeu, per al règim franquista, la cultura era subversió i calia anar-hi en contra. Malgrat això, els anys següents continuaren les activitats durant un temps de silenci administratiu, i l'estiu del 77 es legalitzà definitivament".

Són uns guardons creats pel consistori alcoià l'any 2016. En l'anterior edició el premi va ser per a Sol Picó i el Centre Excursionista; en 2017 per a Roman de la Calle i Faula Teatre; i la primera edició els guardonats foren les Associacions de Veïns col·lectivament, i Joan Valls a títol pòstum.

Però enguany, és la segona edició que els premiats es trien en votació al Consell de Cultura, on hi ha representants culturals i polítics. El regidor de cultura Raül Llopis assegura que "hi havia diferents propostes, i és que tenim la sort de viure a una ciutat amb rellevants figures culturals però és evident que els elegits són clars mereixedors d'aquests premis. Els últims anys hem vist que els Premis Nou d'Octubre de l'Ajuntament d'Alcoi són molt apreciats pels guardonats, a tots ens agrada que la nostra gent reconega el nostre treball per promocionar la cultura pròpia i com no, hem de destacar que aquests premis són decidits amb la participació del Consell de Cultura, on es proposen i es voten les candidatures".