El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’Smart Office, nou òrgan per coordinar Alcoi com a ciutat intel·ligent

Reunió per iniciar l'Smart Office / Ajuntament

En aquest òrgan participaran tècnics, polítics, universitat i altres centres educatius representants del teixit econòmic i social, empreses locals o altres administracions.

Alcoi ja té 8 anys de bagatge com a Smart City i és molta la feina que s’ha fet, però molt més nombrosos han de ser els projectes futurs. L’Smart Office és un òrgan obert per a coordinar i impulsar de forma transversal totes les accions relacionades amb la finalitat que Alcoi es consolide com a ciutat intel·ligent. En aquest òrgan participaran tècnics, polítics, universitat i altres centres educatius representants del teixit econòmic i social, empreses locals o altres administracions.

La nova oficina tindrà om a objectius actualitzar el Pla director Smart City, aprovat per unanimitat la passada legislatura; seguir desenvolupant els projectes com l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible (EDUSI), convertir a l'illa de Rodes en parc tecnològic i seu del Districte Digital de la Comunitat Valenciana; seguir avançant en els programes de digitalització de la Comissió Europea com el «Digital Cities Challenge» i la seua continuació, «Intelligent Cities Challenge» i la inclusió de la ciutat en el grup de treball creat per la Comissió Europea sobre Big Data; la millora de la mobilitat sostenible, els pàrquings intel·ligents o el desenvolupament del «Street Lab» d’Entença com a laboratori per a testar nous productes.


El govern municipal, a través de la regidoria de Territori i Ciutat Intel·ligent, indica en un comunicat que l’Smart office serà “un espai de difusió dels processos i accions a la ciutadania i d’assessorament a tots els departaments municipals, perquè la introducció de clàusules «smart» en els contractes de l’Ajuntament siga una realitat. Un altre dels objectius destacats és acreditar a Alcoi com a Destí Turístic Intel·ligent (DTI), ja que la ciutat ha sigut l’únic municipi de l’interior d’Alacant seleccionat per l’Agència Valenciana de turisme per posar en marxa un pla DTI”.


Toni Francés, alcalde d’Alcoi, fa referència que Alcoi està tenint com Smart City i el futur a curt termini: “Aquesta carrera és vertiginosa i, aprofitant tot el nostre bagatge, hem de seguir treballant per fer realitat noves iniciatives i impulsar tots els projectes que ja estem portant endavant. La «Smart Office» ens permetrà coordinar millor totes les accions, assessorar i implementar la filosofia de transversalitat que la Smart City requereix, tant en l’Ajuntament com en la societat en general".


Precedents i actualitat

Segons indica un comunicat del consistori, “Alcoi va començar, fa anys, la transformació per a convertir-se en una Smart City, convençuda que el model de ciutat sostenible, integradora i intel·ligent era imprescindible per al futur de les alcoianes i alcoians. L’objectiu de fer d’Alcoi una ciutat «intel·ligent» és millorar la vida dels seus ciutadans, convertint aquesta necessitat en el centre de tota l’acció del govern municipal”.


L'Agència Valenciana d’Innovació (AVI) ha subvencionat dos nous projectes com són el «Smart Social» perquè la tecnologia ajude a les persones en situació de soledat no volguda i la Compra Pública Innovadora. La ciutat també ha rebut recentment el projecte europeu WIFI4EU per implantar el wifi gratuït a la ciutat.