El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi tindrà enguany un pressupost de 60 milions. Comptes 'ajustats' per a complir amb la regla de despesa

La regidora d'Hisenda i l'alcalde presenten la proposta de pressupostos.

Aquest document haurà de ser refrendat per la corporació municipal, la qual cosa podria ocórrer durant la celebració del plenari extraordinari que el govern vol convocar el 21 de febrer.

El govern ha presentat la seua proposta per als comptes municipals de 2020, amb una dotació de 59,8 milions d'euros. Aquesta xifra suposa una baixada de 4,4 milions -7 % menys- respecte a l'any 2019, tendència que segons l'executiu es deu al pla d'ajust en què es troba l'Ajuntament per tal de complir amb la regla de despesa. També al·ludeixen en aquest sentit als fons del pla Edificant, incorporats en 2019 però que s'executaran enguany. El descens afecta especialment a la partida d'inversions -de 5,6 milions-, menys de la meitat que l'any passat. Per contra, la partida de personal puja fins els 1,8 milions d'euros.

Aquest document haurà de ser refrendat per la corporació municipal, la qual cosa podria ocórrer durant la celebració del plenari extraordinari que el govern vol convocar el 21 de febrer. Els socialistes solament necessiten el suport d'un dels grups municipals a l'oposició, i ja han iniciat una ronda de contactes per tal d'assolir "el major consens possible" envers el document, en paraules de l'alcalde Toni Francés.

La titular d'Hisenda, Vanessa Moltó considera que es tracta d'un "pressupost ajustat", ja que l'executiu vol concloure en 2021 el pla econòmic financer al qual està sotmés el Consistori per l'incompliment de la regla de despesa. Coneguda també com lley Montoro, aquesta legislació restringeix la capacitat d'inversió de les administracions local, que s'ha d'ajustar al creixement de l'economia estatal sobre la base del PIB. La limitació també afecta els ajuntaments que tenen els seus comptes sanejats; així explica l'edil d'Hisenda el cas d'Alcoi: "Ens trobem dintre d’un pla d’ajust, com sabeu hem tingut diferents anys de superàvit i hem hagut de destinar aquests recursos fruit de l’estalvi, a pagar deute a pesar de tindre un nivell d’endeutament històricament baix del 43,6 en l'actualitat".

Amb tot, el pressupost d'inversions enguany hauria de ser de 5,6 milions, enfront dels 12 milions de 2019, encara que Moltó afirma que "la disminució que es veurà compensada en part per la incorporació dels 4 milions de romanent del pla Edificant". D'altra banda, la partida per a personal s'ha incrementat fins als 1,8 milions, amb la idea sumar efectius a les plantilles de la Policia Local i dels serveis socials.

Inversions previstes

Als comptes hi ha una partida de 50.000 € per a la redacció del projecte del futur Museu dedicat a Camilo Sesto. Al llarg de 2020 s'idearà l'espai i es realitzarà l'inventari de totes les peces, tot amb la idea d'obrir el museu en 2021. D'altra banda es contemplen 20.000 € per a la reobertura de la piscina i la cantina del Preventori, a través d'un conveni amb la fundació Mariola la Asunción.

En matèria de barris s'han previst 100.000 € per a la millora del barri de la Sang, 250.000 € per a la reurbanització de la plaça Benissaidó, i 150.000 € per a millorar l'accessibilitat i l'estat dels carrers del barri de Sant Pancraç. Pel que fa a Batoi, es recull una línia específica de 21.000 € per a l'obertura de nous comerços en el barri. I respecte al Centre, s'ha inclòs una línia superior als 2 milions per a la construcció d'habitatges a través del programa ARRU.

El projecte de l'illa de Rodes també tindrà la seua partida, valorada en 1,1 milions d'euros, i és que en 2020 s'espera que es puguen iniciar les obres del futur complex tecnològic.

D'altra banda s'han previst 10.000 € per a la posada en marxa d'una oficina de captació d'inversions. Francés recorda que en 2020 s'acaba l'actual línia de finançament europeu, i que "en 2021 s'inicia un nou escenari financer per al qual cal preparar a la ciutadania". Aquesta oficina, formada per tècnics municipals amb el suport extern, "s'haurà d'encarregar de preparar projectes i iniciatives que permeten Alcoi accedir amb èxit als fons europeus".