El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

A l'espera d'explicacions sobre el que ha passat a la residència d'Oliver

El plenari d'aquest 3 de juliol a l'Ajuntament d'Alcoi.

Alcoi ha patit en març i abril 64 morts més que en els mateixos dos mesos que l'any passat. Són dades oferides al plenari municipal per l'ajuntament. Sanitat xifra les morts des de l'inici de la pandèmia en 81, i dins la residència d'Oliver en 73 (no tots per coronavirus).

La qüestió sorgeix en el debat plenari en diverses ocasions però sense nova informació. Els populars reclamen un plenari extraordinari per a parlar exclusivament de tot l'ocorregut a la residència de majors d'Oliver DomusVi.

Estem ja immersos en la "nova normalitat", amb una situació de pandèmia a les comarques que es considera tranquil·la, però continuem sense saber els detalls de què ha ocorregut a la residència de majors d'Oliver. En el plenari d'aquest 3 de juliol a l'Ajuntament d'Alcoi la qüestió ha eixit a col·lació en diverses ocasions, però en definitiva sense cap dada nova. Guanyar Alcoi ha demanat que l'Ajuntament done suport econòmic a l'associació de familiars afectats i els facilite un lloc on fer les activitats. El govern diu que sí que els facilitarà un lloc, però que està pendent de saber quines accions legals emprendrà l'associació per vore el suport que puguen necessitar. I s'ha aprovat la petició del PP per demanar a Sanitat un estudi sobre les seqüeles en els residents que encara hi ha a la residència.

Però on més ha sonat el tema ha sigut arran una moció de VOX "en defensa dels drets dels majors i contra el maltractament i l'abús", on buscava un rebuig a la gestió del govern nacional respecte a les residències. El portaveu popular Quique Ruiz ha lamentat que no hi haguera ni una sola menció en el text de VOX a la situació d'Alcoi, i ha anunciat que demanarà un plenari amb tema únic perquè considera que el debat no ha de ser global, sinó local. La majoria dels partits no han donat suport a la moció de VOX per no considerar-la adequada, siga per tendenciosa o per no tindre un objecte de debat adequat, com des de Compromís on han dit que "la gran mortalitat ha estat en residencies privades, com s'ha demostrat a Alcoi". La moció tan sols han rebut el suport de Ciutadans, i la seua regidora Rosa García ha recordat que el seu partit vol impulsar la creació d'una comissió d'investigació a les Corts per vore que ha passat a les residències, i que allí el seu partit va rebre a l'associació de familiars afectats d'Alcoi.

Rosa García i Toni Cantó amb els familiars afectats del DomusVI d'Alcoi. Imatge facilitada per Ciutadans Alcoi.


Però més enllà de mencions en un debat polític poc més se sap. Sanitat ja va dir en el seu dia que donarien explicacions sobre la virulència una vegada passada la crisi, i des d'ARAMULTIMÈDIA hem demanat de nou informació i estem a espera de resposta. També amb l'empresa DomusVI, que ens ha assegurat que en els pròxims dies ens facilitarà informació sobre la situació actual al centre i respondrà als nostres dubtes. Així que a hores d'ara continuem amb poca informació oficial.

L'única xifra interessant que s'ha donat en el plenari són les xifres de morts comparades entre enguany i l'any passat. De gener a juny del 2019 al cementeri es van fer 454 inhumacions, i en el mateix període del 2020 han sigut 498 inhumacions. Açò suposa 44 morts més enguany. Però l'increment més significatiu està en els mesos de març i abril, on es registren 64 morts més enguany que l'any passat. La xifra oficial de morts oferida per Sanitat a Alcoi és de 81 des de l'inici de la pandèmia fins ara, i a la residència d'Oliver han faltat 73 majors, tot i que no tots amb prova positiva de coronavirus.