El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ajuda a la gent major, nou model econòmic o l'internet de les coses seran els pròxims reptes d'Alcoi com a ciutat intel·ligent

La sostenibilitat ambiental també és Smart City / Ajuntament

En el Complexe Esportiu Eduardo Latorre s'han instal.lat nodes de l'internet de les coses.

Alcoi ha estat una de les primeres ciutats a Espanya amb la intenció de convertir-se en una ciutat intel·ligent. El consistori resumeix aquesta idea de ciutat en que pot repercutir cap al ciutadà en guanyar qualitat de vida gràcies a les noves tecnologies. Però, quina diferència hi ha entre viure en una ‘ciutat intel·ligent’ a fer-ho en una altra que no ho és?

Els pròxims reptes i accions d'Alcoi com a 'Smart City' passen per acostar aquesta tecnologia, també a la gent major.

S'estan dissenyant programes perquè la gent gran que visca sola estiga més connectada i cuide millor de la seua salut. Un exemple serà la creació d'equips personalitzats que oferiran informació sobre diferents aspectes, recordarà a aquestes persones quina medicació han de prendre o els posarà en contacte amb personal mèdic i sanitari o fins i tot amb els seus familiars.


En aquesta ‘ciutat intel·ligent’ cobra també importància la promoció de nous models econòmics. Part fonamental d'aquests nous models és Àgora. L'Ajuntament defineix aquest espai com "un espai obert de promoció, integració i interrelació entre entitats i persones la labor de les quals és secundar, fomentar i dinamitzar empreses de base tecnològica i social, com s'ha fet, per exemple, amb iniciatives com Alcoi iNMpuls en els últims anys".


A banda de tots aquests projectes de futur, són moltes les qüestions que Alcoi ja ha assolit. Un dels més vistosos i tangibles és Entença com a 'carrer intel·ligent'. No són només les càmeres que controlen el trànsit i el límit de velocitat per a detectar possibles embossos i previndre accidents. També s'han instal·lat punts Wifi i balises lluminoses indicadores de passos de vianants, s'han habilitat dos punts de càrrega ràpids i semiràpids per a vehicles elèctrics i s'han col·locat sensors de detecció per al control de les zones de càrrega i descàrrega.


El consistori alcoià va rebre a més una subvenció de 93.000 euros destinats a convertir aquest carrer en una espècie de “laboratori urbà”, en el qual s'utilitzen totes les dades recollides (trànsit, meteorologia, índexs de qualitat de l'aire...) per a provar noves solucions tecnològiques en un entorn real. Els Campus d'Alcoi de la UA i UPV també participen al projecte.


La sostenibilitat energètica també és part fonamental d'aquesta 'Smart City'. L'Ajuntament ha instal·lat plaques fotovoltaiques a edificis municipals i s'està treballant en la gestió de residus i en el mesurament de la qualitat ambiental de l'aire. El foment de la mobilitat en transport públic és també Smart City.

La Covid-19 ha accelerat l'Smart City


La pandèmia està canviant les formes de relacionar-los i demanda tindre més control de les dades macro.


S'ha instal·lat una xarxa de càmeres termogràfiques en diferents instal·lacions municipals com ara l'entrada a l'Ajuntament d'Alcoi, l'IVAM CADA ALCOI, l'oficina de Turisme o el complex esportiu Eduardo Latorre, entre altres, que han permés detectar a través del control de temperatura corporal possibles casos positius. Aquestes càmeres formen part d'un sistema de gestió integral, que inclou també control d'aforament, seguretat, lectura de matrícules o recompte de vianants i ciclistes.


Per a contribuir a la conversió del centre en una zona per a vianants, les càmeres instal·lades permeten controlar les matrícules dels vehicles dels residents que tenen autoritzada l'entrada als seus pàrquings o als comerciants per a fer la càrrega i descàrrega. El ciutadà pot també saber a temps real quantes places hi ha disponibles en els diferents aparcaments públics habilitats en el centre històric.


La relació amb l'Ajuntament també ha canviat. Amb la finalitat de reduir les relacions personals, s'ha augmentat i millorat l'administració electrònica. Dels 275 tràmits que es poden realitzar a l'ajuntament, existeix la possibilitat de realitzar 264 a través de la seu electrònica


Internet de les coses


El projecte farà un gran pas endavant aquest 2021, segons indica l'Ajuntament d'Alcoi en un comunicat, amb la creació d'una plataforma que permetrà interactuar a tots els elements implantats a la ciutat intel·ligent. És a dir, aquesta plataforma serà un element on quedaran integrats des dels sensors que controlen l'enllumenat i els aparcaments a les quals registren dades ambientals.


Aquesta interconnexió facilitarà al mateix temps una visió única i una gestió centralitzada, molt més eficient. Les dades es recopilen a través d'una sèrie de sensors que es diuen nodes IoT (sigles en anglés de la “Internet de les coses”).


Finançament


Alcoi s'ha sumat activament a aquest projecte d'Smart City que entronca amb dos programes: l'EDUSI-Alcoidemà i l'estratègia de renovació i consolidació social, urbana i econòmica promoguda pel Ministeri d'Hisenda i cofinançada amb fons del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 de la Unió Europea.


Toni Francés, alcalde d'Alcoi sosté que "amb Smart City contribuïm a fer de l'administració un organisme més eficient i accessible però també a impulsar la sostenibilitat, a generar i retindre talent, inversions i població".