El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi manté el repte d'iniciar una Compra Pública Innovadora

Presentació del Mapa de Demanda Primerenca a l'Àgora

L'Ajuntament presenta el Mapa de Demanda Primerenca, que detalla els reptes de la ciutat que actualment no compten amb una solució ideada. Forma part del procés de formació a funcionaris i agents socials perquè s'involucren en aquest nou sistema de compra que fins ara tan sols han posat en pràctica poques ciutats.

L'Ajuntament d'Alcoi s'ha involucrat en la Compra Pública Innovadora, un nou concepte de licitacions públiques amb la qual es vol fomentar la innovació: la institució planteja un problema i demana a les empreses que pensen en solucions que no estiguen encara en el mercat. És clar, parlem de solucions tecnològiques, i ací entra també l'Smart City, perquè la idea és aprofitar totes les dades que mitjançant sensors arreplega el projecte de ciutat intel·ligent.

Doncs bé, dins de tot aquest procés, el consistori presenta el Mapa de Demanda Primerenca, on s'intenta detallar els problemes als quals la ciutat vol trobar una resposta.

El Mapa es divideix en 4 àrees. El primer, social, on es busca una idea per solucionar el problema que suposa tindre gent major sense companyia. La segona àrea se centra en les infraestructures, perquè l'ajuntament vol poder monitorar els moviments dels vessants de la ciutat i avançar-se a problemes. Aquests dos projectes han estat subvencionats per l'AVI, l'Agència Valenciana de la Innovació. La tercera àrea fa referència als edificis públics, amb informació d'afluència. I l'última a l'àrea econòmica, "per a tindre dades rellevants tant per a les administracions com per a les empreses".

El Mapa s'ha presentat en una jornada a l'Àgora, on han participat vora 40 agents públics i privats. Forma part de la formació necessària per a tots per a entendre aquest nou procés, que de moment han posat en pràctica poques ciutats i totes de grans dimensions. La regidora de contractació Lorena Zamorano explica que "la Compra Pública Innovadora el que es permet és demandar solucions que encara no estan en el mercat i que les empreses ens puguen presentar les seues propostes. Amb el mapa de demanda primerenca, fem un pas més, i seguim aprofundint en la formació però també en la concreció del que necessita la ciutat. Sabem que els conceptes moltes voltes són abstractes però no es tracta de res més que tindre el màxim coneixement per a avançar-se a les coses i gestionar millor".