El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Àngel Beneito, sobre Doña Amalia: "És un personatge més nomenat que conegut"

L'exposició es podrà visitar a la casa de Doña Amalia, al carrer Ambaixador Irles, 23.

Paco Blay sobre Doña Amalia: "És un referent. Hui que hi ha tant d'egoisme i materialisme, aquesta dona va ser generosa".

Enguany la Setmana Modernista ens dóna l'oportunitat de conéixer realment qui era Doña Amalia, com va ajudar i canviar la ciutat d'Alcoi i per què el seu nom perdura fins ara. El CAEHA ha preparat una exposició sobre la seua vida que es podrà visitar en setembre a la casa de Doña Amalia al carrer Ambaixador Irles.

Doña Amalia és un d'eixos personatges alcoians populars amb un nom molt conegut, però amb una història per descobrir. Sabem que es dedicava a l'educació, "mestra i servidora pública, perquè va fer una llavor assistencial notable en la nostra ciutat", diu la regidora Lorena Zamorano. Però, com era el seu entorn i família? I quina va ser realment la seua aportació? Com estava la ciutat abans d'ella i com va quedar després? Ara podem descobrir tot açò i més en l'exposició que el Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics, el CAEHA, prepara per a la Setmana Modernista, per al pròxim mes de setembre.

Els historiadors Àngel Beneito i Paco Blay s'han encarregat del treball de documentació i investigació. Blay agraeix la col·laboració d'Alfonso Jordá Carbonell, descendent de Doña Amalia que ha facilitat documentació i imatges inèdites. "No podem gastar tot el fons documental i fotogràfic de la família però hi ha algunes que tenen interés social i que s'han rescatat", explica Paco Blay.

Presentació de l'exposició. D'esquerra a dreta: Àngel Beneito, Pedro Juan Parra (president CAHEA), la regidora Lorena Zamorano i Paco Blay.

L'exposició es podrà visitar durant la Setmana Modernista, del 16 al 22 de setembre, en la mateixa casa on vivia Doña Amalia, al carrer Ambaixador Irles, i ara propietat de l'església. Allí es podrà visitar la vivenda i també vore una sèrie de panells informatius sobre la família de Doña Amalia, i el seu treball en educació, les colònies escolars o la casa-presó. Àngel Beneito explica que Doña Amalia va viure 95 anys, de 1860 a 1955, "l'etapa més dura, complexa, colpidora i modernitzadora de la ciutat. La dona va veure i viure moltes coses".

El 16 de setembre, a les 19 hores, es destaparà el cartell de la Setmana Modernista a la façana de l'Ajuntament. I a continuació, a les 19,45, s'inaugurarà l'exposició de Doña Amalia. A poc a poc coneixem les diferents activitats que proposen associacions i entitats per a la pròxima Fira Modernista. Tenim, per exemple, la Cucafera de l'Associació de Sant Jordi, els balls del grup de danses Carrascal, el teatre del col·legi Arnauda, o els tallers d'AITEX per a confeccionar-se el vestit modernista.