El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Lirios Silvestre, Periodista d'ARAMULTIMÈDIA

Lirios Silvestre

Ara resulta que tots som víctimes i ningú responsable

Fa ja més de sis mesos que hem viscut un dels períodes més durs, cruels i amb dolentes conseqüències de la història d'Alcoi. Hem perdut a 73 persones…

Fa ja més de sis mesos que hem viscut un dels períodes més durs, cruels i amb dolentes conseqüències de la història d'Alcoi. Hem perdut a 73 persones, d'un mateix centre on estaven tots junts, i en un període curt de temps. La meitat dels morts confirmats per coronavirus, la resta no s'ha dit clar de què. Perquè realment, encara no sabem què ha passat a la residència DomusVi d'Alcoi. Es va aïllar correctament i a temps als majors afectats? Hi havia personal suficient per a atendre'ls a tots aïllats? I com s'ha atés als que no eren positius però continuaven necessitant atenció? La intervenció de conselleria va ser efectiva i ben rebuda? Els familiars de les 73 víctimes han sigut informats correctament i amb empatia de tot? Com es troben els supervivents?

En les incontables ocasions que he intentat contactar amb la direcció d'Alcoi, no ha sigut possible i sempre acabava parlant en una xica de comunicació del DomusVI, molt amable, una cosa no lleva l'altra, però que viu a centenars de quilòmetres d'ací i no era massa concreta. Sempre m'explicava que el virus havia entrat per igual en tots els llocs, i que ells tenien al seu càrrec gent major i vulnerable: eixa és l'única raó de la gran virulència a Alcoi. Però si és així, per què en DomusVi Cocentaina no hem patit pèrdues? Per què a les altres residències de majors d'Alcoi tampoc? Quina és la diferència entre unes i altres? Tan sols la mala sort? Feien vore que ells no eren responsables, perquè tenen por que també els considerem culpables.

I ara m'he quedat bocabadada amb el comunicat firmat per la "direcció de DomusVI Alcoi", on la persona a càrrec del centre, que escriu en primera persona però sense cap nom, també es lleva tota la responsabilitat de damunt en quatre paràgrafs. El motiu de l'article és bo, dir als treballadors que han fet una feina encomiable, ningú tenim cap dubte. Però, com ho diu clama al cel, perquè trasllada totes les crítiques fetes a la direcció del centre, a tot l'equip del personal. I això és totalment injust.

Els únics que durant aquest temps ens han contat alguna cosa de la residència són els familiars, que sempre han sigut cauts, però deixaven clar que el centre tenia falta de personal i de recursos, i que els treballadors feien el que podien. Des del sindicat Comissions Obreres també alerten que les condicions del personal de les residències són tan dolentes que no tots aguanten en un treball que, ja de per si, és dur.

Ni les crítiques ni l'exigència de responsabilitat han anat mai en contra del personal de la residència. No tindria cap sentit quan han fet tot el que estava en les seues mans. Però els familiars, i la societat alcoiana en general, necessita que algú es faça responsable. I no parle de culpables, una qüestió que tardarem més temps a aclarir, sinó de la responsabilitat en el primer sentit que li atorga la RAE: "Obligat a respondre per algú o per alguna cosa". Però ningú respon.

Heu vist que no he nomenat hui als polítics, perquè en tota aquesta qüestió, ni se'ls veu ni se'ls espera. Ni els d'ací ni els de les capitals. Altres que també es creuen víctimes i no responsables.