El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Coronavirus a l'Alcoià i Comtat: l'increment d'incidència és menor i ens quedem en 4.913 casos per cada 100.000 habitants

Segon l'actualització de xifres oficials feta aquest 18 de gener per Sanitat, el departament de Salut d'Alcoi compta amb 27.627 casos detectats des de l'inici de la pandèmia, 6.717 de l'última quinzena. Hem perdut 434 persones.
 

S'han detectat a les comarques aquest cap de setmana més de 1.500 nous positius, una xifra elevada però menys que en l'anterior actualització, així que frenem un poc l'increment d'incidència. Si estem arribant ja al cim d'aquesta corba de casos, ho sabrem en uns dies. Lamentem una mort a Banyeres de Mariola, un dels municipis amb la incidència més alta.

Repetim un poc la tendència en l'onada de l'hivern passat, quan vam patir increments importants de casos fins a finals de gener, abans de començar el descens; i a mitjan febrer ja estàvem eixint de l'onada. En aquesta ocasió l'increment de casos ha sigut un poc més ràpid, i amb una quantitat molt més elevada. Unes xifres de nous contagis esgarrifoses, però que cal posar en context per a entendre que no estem en pitjor situació que l'any passat. En gener del 2021 Castalla i Alcoi estaven tancades perimetralment, bars i restaurants estaven tancats, teníem toc de queda nocturn i les reunions estaven limitades a 6 persones. Són moltes restriccions que ara no estan actives, perquè la mortalitat o la gravetat de la malaltia entre els positius està registrant xifres molt inferiors, quasi anecdòtiques, respecte a l'hivern passat. Així que l'alt increment de casos no hauria d'espantar tant com en anteriors onades, però és l'única xifra oficial que tenim i per tant, l'única per a valorar si l'onada segueix la tendència esperada i comencem a rebaixar la corba en les pròximes setmanes.

En aquesta ocasió hem de lamentar una nova mort, a Banyeres de Mariola, el municipi de les comarques amb la incidència més elevada. És la novena mort registrada en aquesta onada a les comarques, molt lluny de les més de 200 que es registraren l'hivern passat.

Pel que fa a l'ocupació hospitalària al Verge dels Lliris, a finals de la setmana passada tenia 31 persones ingressades per coronavirus en planta i 2 en l'UCI; i hui 18 de gener es manté la xifra de 2 ingressats en UCI, però en planta ha descendit fins als 27 ingressats. No tots els ingressats han anat per símptomes greus de coronavirus, sinó que han acudit per altres patologies i en fer la prova a l'hospital ha eixit positiva. Tal dia com hui del 2021, la xifra d'ingressats a l'hospital per coronavirus superava les 180 persones, i la pressió encara pujaria més. 

La incidència que registrem ara per ara a les comarques, 4.913 casos per cada 100.000 habitants, és la més alta mai registrada en tota la pandèmia. Però amb gran part de la població vacunada, no està suposant ni xifres desorbitades de morts ni molts casos greus. 27 pobles del departament (que inclou 32 municipis), tenen presència del virus. Tots els pobles menuts, de menys de 1.000 habitants, tenen la incidència per sota de la mitjana del departament; excepte Benilloba, on han sumat prou casos, 57, en l'última quinzena. Pel que fa als municipis de més de mil habitants, la incidència més alta com ja hem comentat, està a Banyeres de Mariola, amb 7.757 casos per cada 100.000 habitants. Alcoi, Ibi i Onil han superat els 5.000 casos per cada 100.000 habitants. Castalla i Muro estan al voltant dels 4.900 casos, sense superar la mitjana del departament, i Cocentaina ja per sota, amb 3.611 casos per cada 100.000 habitants.

A tot el departament s'han detectat aquest cap de setmana 1.553 nous positius, una xifra inferior a la de l'última actualització quan sumarem quasi 2.500. Cal vore si es manté la tendència i frenem ja l'ascens d'incidència en lloc d'esperar a final de mes.