El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El govern planteja uns pressupostos de 64 milions d'euros per al 2019, amb la partida en inversió més elevada dels últims 20 anys

Els plans de l'Ajuntament contemplen portar l'esborrany dels pressupostos al plenari del pròxim mes de gener, on intentaran buscar el suport de la resta de grups municipals per a l'aprovació del text.

L'Ajuntament d'Alcoi ha donat a conéixer públicament el seu esborrany de pressupostos per a l'any 2019, per als quals té previst destinar 64.246.800 €, el que suposa un increment del 7,7% respecte als de l'any 2018. D'entre aquesta xifra el govern local destaca una partida en inversions de 12,3 milions, la major dels últims 20 anys, i un 68% superior a la dels pressupostos anteriors.

L'alcalde Toni Francés considera que "una de les claus d'aquests pressupostos és el suport econòmic d'altres administracions" tant d'àmbit europeu, estatal i autonòmic. Aquest suport s'evidencia en els més de 7 milions en concepte de subvencions i ajudes que l'Ajuntament inclourà dins de la partida d'inversions, dels quals 1,5 milions estan consignats com a part del programa EDUSI (amb fons FEDER, de titularitat europea), i 5,8 milions provenen de la Generalitat Valenciana.

Els projectes d'inversió que ha destacat l'alcalde inclouen els 4,1 milions d'euros per al programa Edificant; un milió respectivament per a la construcció de la via 'ciclopeatonal' i el projecte museístic en la zona de primeres aigües del Molinar; els 2,1 milions per al projecte d'habitatges col·laboratius en tres punts de la ciutat; i el condicionament del vessant de les filaes ubicades al marge del riu Riquer, on al mig milió que té previst invertir l'Ajuntament s'han de sumar els 540.000 € que el Ministeri de Política Territorial ha anunciat recentment que aportarà.

Un altre dels fets que justifica l'increment de les inversions, tal com ha recordat la regidora d'Hisenda, Vanessa Moltó, és la reducció en les despeses financeres de l'Ajuntament, apartat per al qual es destinaran 2,3 milions menys que als pressuposts del 2019, deixant la xifra total en vora 3 milions d'euros. Aquesta xifra contempla tant el retorn dels préstecs (2,6 milions), com el pagament dels interessos generats pels mateixos (378.000 €).

Crítiques de l'oposició

El Partit Popular ha sigut el primer a plantejar el seu "malestar" respecte als pressupostos de 2019, davant dels quals el popular Rafa Miró ha lamentat que la seua formació no haguera estat informada amb anterioritat. Miró considera que els grups de l'oposició han sigut "menyspreats" amb aquesta falta d'informació, i creu que el govern local ha començat "amb mal peu" les negociacions per a l'aprovació de l'esborrany.