El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Com traure profit del patrimoni industrial alcoià. Jornades a Alcoi

Tot a un clic:

Alcoi Industrial LHIA, Llegat Històric i Industrial d'Alcoi, presenta les primeres Jornades de Patrimoni a la ciutat. La inscripció es pot emplenar ací. Per a més informació, ací està el programa complet i ací el llistat de ponents

Ja està oberta la inscripció per a les jornades, que tindran lloc el pròxim 23 i 24 de novembre a Alcoi. Durant dia i mig es parlarà de tots els actius patrimonials que té Alcoi i com traure'ls profit. També es plantejarà demanar un prestigiós segell europeu que reconega el valor simbòlic i històric del patrimoni alcoià. 

Alcoi és una joia patrimonial amb vestigis encara en peu que expliquen perquè la ciutat va encapçalar la revolució industrial. Així ho tenen clar des d'Alcoi Industrial, i per això aposten per projectes que ajuden a consolidar, valorar i traure profit del patrimoni que hi ha a la ciutat. Treballen, per exemple, en un exhaustiu estudi del Molinar de cara a la seua reconversió en un centre d'interpretació; proposen la creació d'un Museu Industrial; o volen que Alcoi sol·licite el Segell de Patrimoni Europeu o European Heritage Label, un reconeixement que tan sols tenen 29 llocs actualment i que distingiria el significat històric i el valor simbòlic d'alguns indrets alcoians.

De tot açò i molt més es parlarà en les jornades sobre patrimoni que organitza Alcoi Industrial, els pròxims 23 i 24 de novembre a Alcoi. La primera sessió estarà dedicada a les bones pràctiques, i es comptarà amb PIlar Barraca, subdirectora general de Protecció del Patrimoni Històric, qui precisament parlarà sobre el segell European Heritage Label i com aconseguir-lo. També participaran membres d'Hispania Nostra, que recentment premiaren la reconversió de la plaça Ferrandis i Carbonell. I també una interessant xarrada d'Assumpció Feliu, expresidenta de la Federació Europea d'associacions de Patrimoni Industrial, sobre la importància de la implicació de la societat en el rescat i difusió del patrimoni. El matí es tancarà amb dos exemples de recuperació: un privat, la rehabilitació de l'edifici de Bombas Gens en València; i altre públic, el Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

El president de LHIA, Enrique Masiá; i l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, signen un acord de col·laboració per a organitzar les jornades

La segona sessió, divendres de vesprada, servirà per a recordar els actius de patrimoni industrial a la ciutat, amb les intervencions de reconeguts experts locals com ara José María Segura, Gabriel Guillem, Ramón Molina, Rafael Sebastià, Josep Lluís Santonja i Ángel Benenito.

I l'última sessió, dissabte 24 de novembre, servirà per a donar a conéixer tant els projectes institucionals com els propis de l'associació. L'alcalde d'Alcoi Toni Francés assegura que Alcoi sempre ha atés el seu patrimoni i recorda llocs ara d'ús habitual com el centre de Salut de la Fàbrica, el Museu dels Bombers o el Campus d'Alcoi de la UPV. I ara presenten els projectes oberts: la reconversió del Molinar com un centre d'interpretació del procés d'industrialització, i la recuperació de Rodes com a Parc Tecnològic Urbà. Per la seua banda des d'Alcoi Industrial treballen per grups en diferents projectes als quals pot sumar-se qualsevol interessat.

Ací tens informació més completa del programa, així com de cadascun dels ponents. Tan sols has de clicar en les imatges corresponents.

                          

Les jornades són gratis per als associats d'Alcoi Industrial, i tenen un preu de 30 euros per a no associats i de 15 euros per a estudiants. Però la inscripció també inclou una anualitat com associat de LHIA. Atenció, perquè cal inscripció prèvia.

Tan sols queda en l'aire el lloc de celebració, ja que la intenció és fer-les en el CADA, però encara s'està pendent de la data d'inauguració. L'alcalde Toni Francés confia que s'inaugure a mitjans novembre, en cas contrari se celebrarien en l'Àgora.