El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els Pressupostos Participatius d'Alcoi compleixen 10 anys

Urna dels pressupostos participatius, en imatge d'arxiu.
  • En este temps s'han aprovat 76 actuacions, de les quals s'ha executat el 80 %.
  • La participació dels alcoians ha passat del 2,36% en 2017, al 8,79 % en l'última edició. Estaria bé en esta desena edició arribar al 10 % de participació.

Si en estos 10 anys encara no has participat, ja és hora. Pots fer propostes o avalar les propostes d'altres, a més de votar per a decidir a què destina l'Ajuntament d'Alcoi 400.000 euros.

Ja són 10 anys de pressupostos participatius a Alcoi, i en este temps s'han dut endavant nombroses actuacions proposades pels veïns de la ciutat. Per exemple, devem a les propostes de la ciutadania el festival d'Art Urbà ja consolidat a la ciutat, l'Urban Skills; la renovació de la plaça Benisaidó o la rehabilitació de la muralla. També alguns canvis essencials dels últims anys també s'han aprovat en els pressupostos participatius, com la introducció del carril bici o la peatonalització del centre de la ciutat. També s'ha posat una línia d'autobús al Poliesportiu, s'ha habilitat espais d'aparcaments, s'ha obert una nova biblioteca infantil, i s'adeqüen pistes a Caramanxel o el Parc dels Tubos. Tot açò a banda d'activitats culturals, esportives o socials.

En estos 10 anys s'han aprovat un total de 76 actuacions, de les quals estan totalment executades 61, el 80%. La resta estan en marxa o per fer, però des del consistori asseguren que es complirà amb totes. Es poden consultar totes ací. Però a més també serveix per a saber quines són les reclamacions dels ciutadans, i encara que no tiren endavant en la votació, l'Ajuntament les pot executar si veu que hi ha demanda raonada, com és el cas del semàfor que està instal·lant-se en el carrer Escultor Peresejo.

La participació dels alcoians i alcoianes s'ha incrementat en els últims anys, tot i que continua sent més baixa del desitjable. En 2017 participava en els pressupostos poc més del 2 %, però l'any passat ja s'apropava al 9 % de participació. La regidora Aroa Mira reconeix que a la gent li costa participar en la gestió municipal, però recorda que "la ciutat la fem entre tots". Així que anima a participar de la nova edició que s'enceta ara.

 

La regidora Aroa Mira i la tècnic Elia Llinares presenten la nova edició dels pressupostos participatius

Estes són les dates i xifres que has de saber si vols formar part d'esta nova edició dels pressupostos participatius:

  • QUAN: Tot comença el 18 de setembre, i fins a l'1 d'octubre es poden presentar propostes.
  • COM: Hi ha tres vies per a presentar propostes: en les urnes instal·lades en diferents edificis municipals, assistint als tallers participatius (20 i 27 de setembre, i 25 d'octubre), o per Internet en Alcoi Participa.
  • AVALS: Una vegada llistades les propostes presentades, hi haurà una fase d'avals per a prioritzar-les, i serà entre el 9 i el 17 d'octubre. Es necessiten almenys 50 avals per a passar a la següent fase.
  • VOTACIONS: Ja avalades, els tècnics determinaran les viables i es farà un llistat definitiu, amb el qual anirem a la votació definitiva, entre el 4 i el 10 de desembre.
  • QUANTS DINERS: Es destinaran 400.000 euros en total, 320.000 euros en projectes d'inversió i 80.000 euros per a despesa corrent.