El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sense confirmació oficial dels 3 casos de les comarques

#mequedoencasa és el missatge de molts particulars en xarxes que fan una crida a una actitud responsable de canvi de rutines per un bé comú. 

Diferents fonts, i fins i tot un document oficial que corre per xarxes, marca en 3, ara per ara, els afectats l'àrea de salut d'Alcoi. Tot i això, des de Conselleria de Sanitat no confirmen aquest extrem i donen dades generals per províncies. 

La situació a la Comunitat Valenciana, segons l'última actualització de la Conselleria de Sanitat del 12 de març a la nit, és de 98 casos actius per coronavirus: 68 a la província de València, 26 a la d'Alacant i 4 en Castelló. D'aquests 98 casos actius, 23 estan ingressats, 47 es recuperen en els seus domicilis, i altres 28 són residents d'una residència de majors de València. Una quarta part dels casos, en concret 24, s'han declarat en les últimes 24 hores. Tot açò pel que fa als positius, perquè des que es va detectar el primer cas a la Comunitat Valenciana s'han fet 1.852 proves negatives.

En els primers comunicats de Sanitat es deia l'Hospital on s'havien detectat els positius, però en els últims dies tan sols es dóna les dades per províncies. A l'àrea de Salut d'Alcoi, que comprén les nostres comarques, s'han fet diverses proves però cap positiva fins ahir 12 de març. A mitjan vesprada començaven a recórrer les xarxes els àudios i missatges que asseguraven que teníem els primers casos, i fins i tot circulava un document de l'Hospital General d'Alacant on es detallaven els casos per les diferents àrees de salut, i on es marcaven 3 positius en l'àrea d'Alcoi.

Fonts no oficials de l'Hospital han confirmat ARAMULTIMÈDIA els positius, però no des de Conselleria de Sanitat, des d'on esperem reposta. Tampoc es tenen dades de l'estat d'aquestes persones en concret, si estan en l'Hospital o en casa, si són casos importats o que han estat en contacte amb altres positius. Sí que s'han oferit dades de tots els nous afectats a la província d'Alacant, i on estarien inclosos els tres de les nostres comarques: dels sis detectats ahir, cinc es recuperen en casa i una dona està ingressada però sense gravetat

Això sí, en l'Hospital Verge dels Lliris s'han fet modificacions temporals en l'àrea d'Urgències per tal de tindre més espai per atendre a possibles casos. 

Mesures a les comarques

Els diferents municipis de les nostres comarques ja han pres mesures preventives i s'han tancat edificis municipals a Muro, i suspés totes les activitats programades tant en Cocentaina com en Alcoi. També s'han suspés les classes a partir de dilluns 16 de març a tota la Comunitat Valenciana. Algunes entitats particulars o privades també anuncien que detenen l'activitat, com l'Associació de Sant Jordi, que ha demanat a les filaes que també anul·len els actes, o AITEX i el Campus d'Alcoi de la UPV, de les primeres entitats en suspendre tota l'activitat social. 

La conselleria de sanitat també ha habilitat un 'autotest' inicial per "comprovar si són possibles contagiats per coronavirus". En cas de detectar símptomes, es recomana cridar al 900 300 555 abans d'acudir a un centre de salut o hospital, per tal de no col·lapsar els serveis sanitaris. 

Les recomanacions oficials des de Sanitat que aquest 13 tenen penjades en la web continuen fent èmfasi en la higiene, bàsica en aquesta crisi. En cas de no tindre símptomes, diuen que es pot fer vida normal evitant aglomeracions. Però per xarxes hi ha un ampli moviment, sobretot de particulars, que animen a quedar-se en casa una temporada #mequedoencasa. El que és clar és que ens toca canviar de rutines i hàbits durant unes setmanes per un bé comú, i entre tots aconseguir que les conseqüències, no sols sanitàries sinó econòmiques o socials, siguen mínimes.