El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Situació al Departament de Salut el primer dia de confinament perimetral

L'hospital comarcal s'ha reorganitzat per atendre aquesta onada.

Castalla ha tancat tots els accessos secundaris al municipi mentre que a Alcoi continuen totes les carreteres obertes amb controls puntuals.

Iniciem els 14 dies de confinament perimetral d'Alcoi i Castalla amb una situació molt delicada. A l'Hospital, queden menys de 20 llits lliures per a COVID-19, i s'ha previst un increment de 8 llits per a l'UCI. Ara mateix tenim brots a 5 residències de majors de les comarques, tot i que en un parell tan sols afecten treballadors.

Aquest 7 de gener entrem en una fase crucial en l'evolució de la pandèmia a les nostres comarques. Ja saben que la situació és preocupant, amb els casos disparats a Alcoi i Castalla, on s'ha decretat un tancament perimetral que s'ha iniciat aquest mateix 7 de gener i s'allargarà almenys durant 14 dies.

A l'hospital comarcal, el Verge dels Lliris, s'ha iniciat una reorganització similar a la del mes de març, en ple confinament, per tal de poder atendre a tots els que acudisquen, siguen de COVID o no. S'han suspés tots els quiròfans previstos excepte els més urgents, i així els llits de cirurgia major ambulatòria queden lliures per a les urgències generals no COVID. En Urgències, torna a dedicar-se l'espai més gran als que arriben per possible COVID, i es reserva una zona d'urgències més xicoteta als no COVID.

Enrique Barbeito, gerent del Departament de Salut d'Alcoi, ha explicat ARAMULTIMÈDIA que "la saturació encara no s'ha donat", i que ara per ara es té possibilitat de reacció. Hi ha un total de 82 llits planificats a l'Hospital per ser ocupats per pacients COVID, i ara mateix hi ha ocupats 65. "Si s'esgotaren, també tenim plans", assegura Barbeito. A l'UCI, dels 10 llits actuals hi ha 9 ocupats, 8 per COVID i un per altres patologies. Ací es té disponibles altres 8 llits, els de reanimació, ara buits perquè s'han suspés les cirurgies, i on s'han preparat ja els respiradors necessaris. "Estarem molt saturats" reconeix Barbeito, "però ho tenim tot planificat i comptem amb la Comunitat Valenciana per actuar en conjunt si fera falta".

Barbeito no preveu falta de personal sanitari, perquè assegura que tot el que s'allibere dels serveis que es paren estarà ara disponible. Cal recordar que el centre de salut de la Zona alta continua tancat, i que el de la plaça no obri a les vesprades. Això sí, el departament s'ha vist obligat a paralitzar els dies de lliure disposició als treballadors "que es donaran quan es puga".


Situació a les residències de majors

Part de l'increment important de casos que hem patit es deu als brots en residències de majors. A tot el departament de salut d'Alcoi hi ha 11 residències i ara mateix hi ha brots en 5 d'elles. La pitjor situació a hores d'ara està a l'Emilio Sala, on els positius estan al voltant dels 40 residents, i sabem d'almenys 3 morts. També a l'Hogar de San José hi ha 23 residents positius. A Mariola la Asunción el brot està quasi superat, amb quasi 40 afectats, 14 d'ells han faltat. I en altres residències s'han registrat casos però no de residents sinó en treballadors, com en el centre de Muro o en les residències DomusVI d'Alcoi o Cocentaina. Precisament aquesta última, la de Cocentaina, va ser la primera de les comarques en posar la primera dosi de la vacunació.

A més de DomusVi Cocentaina també s'ha completat la primera fase de vacunació a Solroja. Està previst que el dia 8 siga a Gormaget, el dia 9 a San Joaquin d'Ibi, i el dia 12 a Banyeres i a DomusVi d'Alcoi.

 

S'inicia el confinament perimetral d'Alcoi i Ibi


Castalla ha tancat totes les carreteres secundàries del municipi, i ha deixat tan sols oberts els accessos l'autovia. A Alcoi totes les carreteres continuen obertes, però es fan controls puntuals de la policia local i nacional per a controlar les eixides i entrades. La Delegació del Govern assegura que ha desplegat 10.000 efectius entre Policia Nacional i Guàrdia Civil per a controlar tant els 29 municipis amb tancament perimetral, així com les entrades i eixides de la Comunitat. Cal tindre en compte que la neu també ha afectat al trànsit en diferents carreteres de les comarques.

Control a l'eixida d'Alcoi. IMatge penjada en xarxes per l'Ajuntament.

 

Les mesures extraordinàries aplicades a Castalla i Alcoi inclouen també el tancament de bars i restaurants, tan sols poden obrir aquells que tinguen servei d'arreplegada o a domicili.

Demà divendres 8 de gener està prevista una nova actualització de dades locals per part de Sanitat, de la qual informarem puntualment.