El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La cultura desestacionalitza el turisme a Alcoi i supera als Moros i Cristians

Segons el govern municipal, 111.620 persones han gaudit de la cultura en els 5 espais on es poden comptabilitzar visitants.

Alcoi es consolida com a reclam cultural. Segons xifres facilitades pel govern municipal, 111.620 persones han passat en 2019 per un dels 5 espais comptabilitzats com són el teatre Calderón, teatre Principal, l’IVAM CADA Alcoi, la Llotja de Sant Jordi i la Capella. A més, la cultura se situa en la primera posició de les consultes turístiques dels visitants de l’oficina de turisme, superant ja als Moros i Cristians. El regidor de Cultura, Raül Llopis, defineix Alcoi com "un focus d’atracció cultural". En el primer any complet de vida del CADA han vist les propostes expositives més de 25.000 persones.

El govern municipal d'Alcoi trau pit del potencial cultural que té a Alcoi. En un comunicat de premsa mostra algunes xifres de visitants als principals espais culturals alcoians i com s'han repartit les 111.620 persones han gaudit de la cultura en els 5 espais on es poden comptabilitzar visitants.

Dins de l’oferta d’art, l’IVAM CADA Alcoi ha rebut durant 2019 més de 25.000 espectadors. És el mes de març el de més afluència de visitants amb 4221 persones. Novembre amb 3486 visitants i abril, amb 3368, són també mesos importants. Cal recordar que la d'Alcoi fou la primera subseu de l'IVAM.


L'espai ha realitzat en total, en 2019, 8 exposicions: 2 exposicions de la Fundació Caja Mediterráneo, «Orígens» i l’exposició de Jorge Ballester, fruit d’un acord històric amb la Fundació Bancaixa. També trobem les exposicions organitzades per l’IVAM a la subseu d’Alcoi en 2019 que van començar amb l’exposició dEusebio Sempere, continuant amb «Tota la Ciutat parla d’això», «Filant idees, teixint art» i oferint, a partir de novembre «La societat del rendiment». Aquestes dues últimes, amb gran participació d’entitats educatives i socials alcoianes, oferint un producte diferenciat, apropat al territori i que no es pot gaudir a altres llocs.


La cultura digital i el video art han tingut un gran augment d'adeptes. Tenen cabuda diferents artistes com Damià JordàSolbes ArjonaAna Esteve Reig o Anna Santamaria al teler comunicatiu, estant en gener de 2020, l’artista Edu Comelles amb «Trencar el silenci». Les exposicions de fotografia de l’apartat Trama i l’obra plàstica d’Urdit completen l’oferta. També a l’espai municipal, trobem THE WRONG, la Biennal Internacional d'Art Digital promoguda pel Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana. Un nou actor que entra a col·laborar i que segueix reforçant a l’IVAM CADA Alcoi com el gran exemple d’unió cultural, fruit d’acords, sinergies i treball entre diferents administracions i entitats.


Pel que fa a la Llotja Sant Jordi ha rebut 5.566 visitants, mentre que per la Capella han passat 2.412 visitants. Aquest espai va més dirigit a un públic escolar.

 

Teatre


Quant al teatre, el govern municipal defineix la Mostra de Teatre com a "màxim exponent d’atracció professional". El Teatre Calderón va enregistrar 37.216 espectadors, mentre que al Principal van acudir 40.761. Més de la meitat, anaren a veure el Tirisiti (27.125 espectadors).
Des del govern destaquen "cada vegada major afluència de visitants de fora de la ciutat". Raül Llopis destaca que "a una programació d’altíssima qualitat, se li suma una ciutat que es pot passejar, una gastronomia d’interior molt potent i un entorn natural únic. Vindre a Alcoi és consumir cultura, natura i autenticitat. Un èxit que és de tots els que han cregut que aquesta aposta era possible i dels que treballen dia a dia per cuidar el continent i dotar-lo de contingut".